‘Geen private labels, maar innovaties van A-merken’

‘Geen private labels, maar innovaties van A-merken’


Kwaliteit in plaats van kwantiteit, een intensieve samenwerking met leveranciers en focus op A-merk in plaats van private label. Met deze tools houden de Transferroleden, Provak- en Probin-ondernemers zich staande in deze crisitijden. “Ondernemers moeten het zelf doen, wij wijzen vooral de weg.”


Kwaliteit in plaats van kwantiteit, een intensieve samenwerking met leveranciers en focus op A-merk in plaats van private label. Met deze tools houden de Transferroleden, Provak- en Probin-ondernemers zich staande in deze crisitijden. “Ondernemers moeten het zelf doen, wij wijzen vooral de weg.”

Transferro’s marketing/formulemanager Arap-John Tigchelaar maakt zich niet al te druk om het verslechterde economisch klimaat. “Natuurlijk, de afgelopen vijf jaar behaalden we een dikke plus, dubbele cijfers zelfs en nu is er wel een duidelijke min. Met name bij de bedrijven die opereren in de  industrie. Het verbaast me dan ook niks dat op industrie gerichte technische groothandels heel snel inkrimpen. Op bouwgebied valt het bij ons juist bijzonder mee. Dat komt doordat veel Transferroleden klanten hebben die actief zijn in renovatie en onderhoud.” Tigchelaar geeft ook aan dat er de afgelopen jaren door menig Transferrolid fors is geïnvesteerd. “Onder hen zijn er enkelen die nu nog een plus maken. Zij trekken het gemiddelde omhoog, dus over het algemeen zijn we niet ontevreden.”

Overstap

Qua ledenaantal is Transferro constant. Het schommelt al jaren rond de tachtig. Overigens gaat het hier om het aantal aangesloten ondernemers, niet om de vestigingsaantallen. Er zijn inmiddels 15 Provaks en 17 Probins (drie jaar geleden waren dat er nog elf). Een aantal Provaks is zo gegroeid dat ze steeds meer op Probin gaan lijken en sommige ondernemers overwegen dan ook over te stappen naar de andere formule. Tigchelaar: “Onze ambitie ligt niet bij vijftig Probin-vestigingen, maar voor dertig moet wel ruimte zijn. We kunnen het hele land overigens nu al goed bedienen. Wij presenteren ons dan ook als landelijke organisatie, in tegenstelling tot andere technische groothandels, die met name regionaal opereren.”

Marc Kling werd enige tijd geleden aangesteld als projectmanager. “Transferro past bij mijn gedachten over een ondersteunende organisatie. En biedt veel mogelijkheden in een veranderende markt. Wat hier staat, is precies wat veel bedrijven in deze tijd nodig hebben.” Kling vindt dat nieuwe Transferroleden nog beter gebruik kunnen maken van alle diensten. Hij wil daar speciaal in ondersteunen. “Ondernemers moeten het zelf doen, wij wijzen vooral de weg. De leden kunnen nog veel meer voordeel behalen. Ook spreken we bedrijven die goed bij Transferro passen, en kom ik nog voldoende ‘witte vlekken’ op de kaart tegen.”

Verschuivingen

Probin maakt momenteel een verandertraject door, van plaatselijke totaalleverancier naar landelijke specialist. Tigchelaar: “Daarin versterken de ondernemers elkaar. Als groep specialisten zijn ze totaalleverancier. Zo gebeurt het dat Probin Goor, gespecialiseerd in elektronische sluitsystemen, bijvoorbeeld een klant helpt van een Probin collega in de buurt van Amsterdam. Dat gebeurt natuurlijk niet zes keer per week, maar het komt voor.” Ook op andere gebieden zijn er verschuivingen gaande. Kling: “De focus op onze omzet komt inmiddels van heavy users/professionals. Daarop hebben we ons assortiment ook aangepast. We zien duidelijk een verschuiving van aan consument verwante artikelen naar nog meer professioneel assortiment.”

Transferro houdt zich al geruime tijd bezig met narrowcasting. Die staat niet op zichzelf, maar vormt een combinatie met print en instorecommunicatie. Tigchelaar: “Met name op het gebied van bevestigingen en e-gereedschap kun je zo de usp’s communiceren. Positieve neveneffecten zijn dat het een ‘wachtverzachter’ is en dat het je zaak een professionele uitstraling geeft. Met name de grote groep zzp’ers informeer je snel met zo’n scherm.”

Geen private label

“Wij zijn de enige voorraadhoudende inkooporganisatie. Andere organisaties hebben een private labelbeleid met de daarbij horende voorraad. Wij denken dat private label niet een keuze is van de leden maar vooral geïnitieerd wordt door de hoofdkantoren.”

In plaats van voor private labels kiest Transferro dus voor partnerschap met haar leveranciers. Tigchelaar: “We bespreken met de leverancier hoe we hun product in de markt gaan zetten en zijn heel snel met innovaties. We hebben zo’n honderd belangrijke leveranciers die ons allemaal graag benaderen  voor innovaties.” Transferro maakt dan ook duidelijke keuzes. “Wij hebben één schroevendraaierleverancier en niet drie.

We proberen hiermee mensen van de automatische piloot af te krijgen”, motiveert Tigchelaar deze keuze. “Klanten, de markt en concurrenten veranderen. Wij houden onze leden voor om met hun assortiment een keuze te maken die bij hen en Transferro past en niet een keuze op basis van wat ze gewend zijn.”

Een soortgelijk effect beoogt Transferro met de Test the Best-dagen. Kling: “Die dagen zijn zeer succesvol. De hele maand september konden klanten in de Provak-vestigingen zelf machines testen. Op die manier verkoop je de betere en vooral duurdere producten aan de heavy user, die er (semi)professioneel mee bezig is.”

Test_the_Best

De Test theBest-dagen

‘Leden kunnen nog veel meer voordeel behalen.’

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief