Helwig Timmerfabriek – 87 jaar nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen

Helwig Timmerfabriek – 87 jaar nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen

In Raam en Deur editie 4 in de rubriek 'Familiebedrijf': Helwig Timmerfabriek – 87 jaar nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen.

 

​‘Innovaties beginnen met een idee en een stuk hout’
De derde generatie van het familiebedrijf Helwig staat aan de wieg van tal van vernieuwende initiatieven. En dat hebben ze van geen vreemde, want de oprichter van het bedrijf had al een scherp oog voor de jongste ontwikkelingen.

Wie bijna tien jaar voor de Tweede Wereldoorlog zijn zojuist opgerichte bedrijf een ‘Elektrische Timmerfabriek’ noemt, wil een signaal afgegeven. Hij wil zeggen: ik ben een modern bedrijf gestart en ik sta open voor vernieuwing. Er zit nog een boodschap in verscholen. De naamgever vindt het productieproces belangrijk door te benadrukken dat de houtbewerkingsmachines elektrisch worden aangedreven. Dat zijn zaken die Wil Helwig kennelijk bewust of onbewust wilde uitdragen toen hij op 4 februari 1931 zich met deze naam, als Elektrische Timmerfabriek W Helwig, inschreef in het Handelsregister van de regionale Kamer van Koophandel – plaats van vestiging werd zijn woonplaats Geleen. 
Kennelijk heeft hij dat innovatieve karakter stevig verankerd in de genen van het bedrijf, want anno 2018, aldus zijn kleinzoon en naamgenoot Wil Helwig, wil het bedrijf vooroplopen in de ontwikkelingen en dat laten zien door zich te profileren met innovatieve concepten en producten. Hij geeft samen met zijn broer Frank leiding aan Helwig Timmerfabriek BV en is verantwoordelijk voor acquisitie, financiën, personeelszaken en de algemene leiding. Zijn broer is de techneut en zorgt voor het reilen en zeilen in de fabriek en is verantwoordelijk voor kwaliteit.

Houten kozijnen
De eerste jaren na de start in 1931 waren niet gemakkelijk. Wil Helwig maakte onder meer houten eggen en ploegen voor de Limburgse boeren en het was niet ongebruikelijk dat hij in ruil daarvoor wat graan, eieren en vlees ontving. Maar na de Tweede Wereldoorlog ging het crescendo. Dankzij de economische groei die in Limburg vooral door het succes van de kolenmijnen tot stand kwam, hadden de mensen weer geld te besteden. In de jaren vijftig ontwikkelde het bedrijf zich van een breed georiënteerde timmerfabriek tot een onderneming die zich ging toeleggen op de productie van houten kozijnen voor de woningbouw. Ook bleef men nog tot eind jaren tachtig balies en trappen produceren. Jos en Jacq, de tweede generatie Helwigs, namen in 1966 het roer over van de oprichter. Het waren de hoogtijdagen van de kozijnen. Althans tot ongeveer begin jaren tachtig toen er door een diepe crisis in de bouw behoorlijk de klad in kwam. Een moeilijke tijd die toch weer gevolgd werd door een periode van voorspoed. Het keerpunt viel ongeveer samen met het aantreden in 1987 van de derde generatie, Wil en Frank. Een jaar later verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie, waar inmiddels een goed geoutilleerde productieruimte van 15.000 vierkante meter is ingericht. In 2006 bestond het bedrijf 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan kreeg het bedrijfsgebouw een compleet nieuwe, eigentijdse entree van glas en hout.

Belang van vakbekwame mensen
De jubilea zijn altijd gezamenlijk met de medewerkers gevierd. Wil Helwig: “In 1996 toen het bedrijf 65 jaar bestond, zijn we met z’n allen naar Euro Disney geweest. Een geweldige ervaring. En je merkt dat je er wat voor terugkrijgt. We hebben nauwelijks verloop onder de medewerkers. En dat komt zeker mede doordat we altijd, ook in slechte tijden, een sociaal beleid hebben en jonge mensen opleiden. In 2007 kreeg onze toenmalige praktijkopleider, Hub Webers, de prijs voor de beste praktijkopleider in het houtvak van de branchevereniging van de hout- en meubelindustrie. Daar waren we erg trots op want we hechten grote waarde aan goed en vakkundig personeel. Al sinds 1990 hebben we een behandelkamer waar de fysiotherapeut elke woensdagmiddag de mensen behandelt die kampen met fysieke klachten. Puur om redenen van preventie. We zijn zelfs nog een tijdje mede-eigenaar geweest van een fysio-sportschool op het perceel naast ons bedrijf. Daar kunnen onze mensen ook terecht voor bedrijfsfitness. Die inspanningen zie je terug in het lage ziekteverzuim. Je kunt in het productieproces zoveel robots inbouwen als je wilt, maar zonder vakbekwame mensen die de kwaliteit van het werk kunnen beoordelen, ben je nergens.”

Voorloper en vernieuwer
Sinds de derde generatie aan het roer staat, is het aantal vernieuwende initiatieven nauwelijks te tellen. Nu waren er – in lijn met het gedachtegoed van de oprichter – altijd wel vernieuwende stappen gezet, maar de afgelopen 25 jaar profileert het bedrijf zich nadrukkelijk als voorloper en vernieuwer. Er is al gewezen op de zorg voor de gezondheid van de medewerkers. En in 2012 mochten Wil en Frank de prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen van de stad Sittard-Geleen in ontvangst nemen, mede vanwege hun bijdrage aan diverse maatschappelijke projecten en organisaties. Het meest opvallend blijft echter hun bijdrage aan conceptuele en technische vernieuwingen. Begin van deze eeuw breidde onderneming zich uit en startte twee nieuwe bedrijven. Prohout is een houtleverancier van met name meranti, merbau en mahonie. En Hermetico verzorgt bij renovatie de complete montage van kozijnen en geveldelen. Door die combinatie van bedrijven en de samenwerking met derden (zie ook artikel Bouwplaats over project Superlocal) beheerst Helwig de complete keten tot en met eindmontage en oplevering. Een mooi voorbeeld is de renovatie van 492 appartementen in Heerlen waarvan een illustratief filmpje te vinden is op de website van het bedrijf, www.helwig.nl.

Vallen en opstaan
Er zijn experimenten geweest met bamboe. Wil Helwig: “Dat heeft echter niet tot het gewenste resultaat geleid en dan houd je er weer mee op. Innoveren gaat met vallen en opstaan.” Gelukkig waren de meeste innovatieve ontwikkelingen waaraan het bedrijf zijn bijdrage leverde of die het in een zeer vroeg stadium geadopteerd heeft, succesvol. Denk aan: Dutch Innohouse, het ComVita-concept, de Comfortgevel, het Longlife-concept van Sikkens, het modulair hsb-systeem iXpando!, de ventilatiedorpel Movair, het gelamineerde kozijn Ibrid met accoyahout. En zo zijn er nog veel meer te noemen. Wil Helwig: “De toepassing van plantagehout Red Grandis is een recente ontwikkeling in ons bedrijf waar we veel van verwachten. De houtsoort is een beter alternatief voor tropisch hardhout, dat in Nederland te pas en te onpas wordt voorgeschreven.”

Productieproces centraal 
Er is door de jaren heen altijd een groot belang gehecht aan het productieproces. Dat school 87 jaar geleden al in de eerste naam van het bedrijf, de Elektrische Timmerfabriek, en daar is tot op de dag van vandaag weinig aan veranderd. Bob Helwig, zoon van Wil en daarmee de vierde generatie in het bedrijf, is verantwoordelijk voor het BIM- en leanproces, waardoor productieprocessen in een open omgeving, snel, transparant en flexibel aan te sturen zijn. Tekenend is ook dat bij Helwig de showroom midden in de fabriek staat. De bezoeker kan met eigen ogen zien hoe de producten die er zijn uitgestald gemaakt worden. Wil Helwig: “Iets nieuws creëren begint bij ons met een idee en een stuk hout.”

Foto: Helwig Timmerfabriek
 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.