Woningen van de lopende band.

Woningen van de lopende band.

Woningen bouwen, dat doe je in de fabriek. Dat stelt althans Mark Spee, oprichter van Think Wonen. Het bedrijf uit Drunen levert volledig geprefabriceerde, kant-en-klare nul-op-de-meter woningen 

Aan de gevels hebben de prefab NOM-woningen van Think Wonen minimaal HR++ glas en naar believen kozijnen van kunststof, hout of aluminium. Think Wonen werkt niet met vaste leveranciers als co-makers in een consortium.

Een prefab woning uit de fabriek, kant-en-klaar aangeleverd op de 'bouwplaats', wat dat betekent ondervonden vorig jaar de bewoners van de krappe Akkerstraat in Tilburg. Daar plaatste Think Wonen voor wooncorporatie Tiwos een tweelaagse prefab NOM-woning, elke verdieping aangevoerd op een dieplader en met een kraan geplaatst op een kavel die vrijkwam na sloop van een oude woning. Eindresultaat; in de negentiende eeuwse gevelwand staat nu een moderne nul-op-de-meter woning met hoogwaardige isolatie, zonnepanelen op het dak, infrarood-verwarming en energiemonitoring via een app. 
Tiwos koos voor een woning van Think Wonen niet alleen vanwege de prestaties;  de nieuwbouw stoot jaarlijks tot 5000 kilo CO2 minder uit dan de gesloopte corporatiewoning. Ook het voorkomen van hoge renovatiekosten van de oude woning was een overweging voor Tiwos, net als de minimale huurderving dankzij de snelle bouwtijd van de nieuwbouw van Think Wonen. De prefab NOM-woning werd in de voormalige Lips-fabriek in Drunen geproduceerd terwijl de sloop van de oude corporatiewoning in Tilburg gaande was. Kosten voor de nieuwbouw: 98.000 euro ex btw.   

Standaardprodukt met optiepakket
Het Think Wonen bouwsysteem is ontstaan vanuit de wens om de bouwprocessen te rationaliseren en te optimaliseren, vertelt Think Wonen-oprichter Mark Spee: “Processen in de bouw zijn lastig te sturen. De projectleider stuurt de uitvoerder aan, die stuurt de voorman aan en die stuurt uiteindelijk de bouwvakker aan. Daar zitten brede besteklagen tussen en daaruit ontstaan communicatiefouten. Dat voorkom je met produceren in een geconditioneerde omgeving, waarin je ook nog eens geen last heb van weersomstandigheden, je niet op en neer hoeft te rijden naar de bouwplaats en aan het einde van de dag niet steeds je gereedschap hoeft op te ruimen.”
En dan is er nog de consument: “Als er één steen van zijn nieuwe woning niet goed ligt, heb je als aannemer diezelfde avond een mailtje van je klant.” Spee omzeilt dat probleem met een prefab bouwsysteem dat van een woning een gestandardiseerd product maakt, compleet met een optiepakket om die standaardwoning te individualiseren. Spee: “Vergelijk het met de auto-industrie; ook daar werkt men met een gestandaardiseerd basisproduct en een optielijst. Het hele bouwsysteem van Think Wonen is gericht op het faciliteren van de klant: je kunt er alles mee maken binnen de maximale maten van 6 x 13 meter (b x l). Dat dekt 80 tot 90 procent van de seriematige bouw. Het systeem biedt veel vrijheid; in de maatvoering van de woning, het aantal woonlagen, de architectuur, indeling, afwerking en installatiepakket. De afmetingen van de woonlagen zijn in breedte, diepte en hoogte vrij te bepalen en ook in rijen woningen kan individueel gevarieerd worden. Aan de gevels kan de klant kiezen uit kozijnen uit kunststof, hout of aluminium. Het is een manier van bouwen die voor de klant een groot voordeel heeft; het is helder wat het kost, wat je krijgt is transparant en je kunt als klant zelf sturen op prijs en opties.” 

"Onze filosofie is de totale afbouw in de fabriek"

C2C glas en kozijnen
Als het om de kozijnen gaat, kiezen de meeste klanten van Think Wonen voor kunststof. Think monteert de kozijnen zelf. Spee: “Kunststof is het meest gevraagd door corporaties en beleggers; het biedt een prima isolatie, heeft een gunstige prijs en het ziet er tegenwoordig ook goed uit.” Think Wonen werkt niet met vaste leveranciers als co-makers in een consortium: “We werken natuurlijk wel met vaste partijen, maar hebben niet één kozijnenpartij die exclusief voor Think werkt. Dat zouden we best willen, maar dan zijn transparantie in de opbouw van de kostprijs, leverbetrouwbaarheid en -snelheid plus milieuvriendelijk leveren en assembleren wel voorwaarden.” 
Bij kozijnen en glas streeft Spee, net als bij alle andere componenten van zijn bouwsysteem, naar eigen zeggen 'naar zoveel mogelijk C2C': “Op gebied van de kozijnen merk ik dat de grote partijen heel traditioneel zijn. Ik wil het liefst geen verpakkingsmateriaal in mijn fabriek. Ik heb dat helemaal niet nodig; mijn spullen hoeven niet, als op een bouwplaats, te worden beschermd tegen weersinvloeden. Ik heb het niet nodig en wil er dus ook niet voor betalen. We zoeken een partij die daar in mee wil – en daarnaast ook snel, betrouwbaar en 'just in time' kan leveren.”
Bij de kunststof kozijnen werkt Think Wonen geregeld samen met een kleine leverancier. Spee: “Die levert ons de kozijnen onverpakt. Kleine partijen, is mijn ervaring, doen vaak hun uiterste best en de wederzijdse interesse zorgt voor een goede samenwerking. Maar de vraag is: kunnen deze partijen bij groei van Think ook meegroeien? Bij 100% recyclen is op kozijngebied bijvoorbeeld nog wel vooruitgang te boeken. Een belangrijke slag is de samenwerking met de kozijnenleverancier. Het moet kostprijsverlagend en kwaliteitsverhogend, met een gezonde marge voor iedereen – bijvoorbeeld als we het hebben over het verpakkingsmateriaal, leverbetrouwbaarheid, de snelheid van leveren en de kwaliteit.” 

Statiegeld op een woning
Volgens Mark Spee zijn de Think woningen niet te vergelijken met unitbouw van bijvoorbeeld De Meeuw, die sterk op tijdelijke bouw georiënteerd is: “Wij maken woningen met een levensduur als in de permanente bouw. En andere concepten, zoals bijvoorbeeld een IQ-woning, zijn toch altijd nog gebaseerd op de conventionele bouw. Het draait bij hen uiteindelijk toch weer uit op assembleren op de bouwplaats. Onze filosofie is de totale afbouw in de fabriek. Met als voordeel; een hoog afwerkingsniveau en een uitstekende kierdichting dankzij de geconditioneerde productieomgeving, geen meerwerk tenzij men er zelf voor kiest, een korte levertijd en tijdige oplevering.” 
Sinds 2016 biedt Think Wonen alleen nog maar NOM-casco's aan. Een bewuste keuze, aldus Spee: “Vergelijk het met autofabrikant Tesla. Die levert ook geen auto met een verbrandingsmotor. Wij leveren geen gasgestookte woningen meer. Als je dat toch wilt, ben je bij Think niet aan het goede adres. Alle woningen zijn simpel en tegen geringe kosten uit te breiden naar NOM. Wij kijken daarbij naar de total cost of ownership, de kosten over de gehele gebruiksperiode. En naar een circulaire economie. Een student van de TU Delft onderzoekt wat de mogelijkheden zijn van statiegeld op een woning, waarbij je je 'oude' Think woning kunt inruilen tegen een nieuwe Think woning. Het casco is gewoon te hergebruiken, ook na 50 jaar. En de overige materialen hebben een restwaarde in zuivere grondstoffen. Dit jaar willen we dat afronden en ook langzaam in de praktijk brengen.”

"Wij leveren geen gasgestookte woningen meer. Als je dat toch wilt, ben je bij Think niet aan het goede adres." 

Voet aan de grond
Conceptueel bouwen krijgt steeds meer voet aan de grond, zo lijkt het. Steeds meer consortiums bedienen de markt met concepten voor renovatie en nieuwbouw; Platform31 kon er jaren terug al een hele brochure mee vullen. Reden voor Raam en Deur om in een serie een aantal concepten tegen het licht te houden en te kijken naar de rol van gevelbouwers en de raam- en deurenbranche in deze nieuwe manier van bouwen. 

Staal als basis
De Think woningen rollen in de voormalige Lips-fabriek in Drunen kant-en-klaar van de lopende band. Kant-en-klaar betekent hier; inclusief keuken en natte cel, trap, installaties, echt metselwerk en glas in de gevels. Gebouwd worden de woningen net als in de auto-industrie aan verschillende stations of plateaus, waar componenten worden toegevoegd aan een stalen skelet, dat de basis vormt van de woning. Dat staalskelet wordt bekleed met wanden opgebouwd uit houtvezelplaat. Dat bespaart gewicht – nodig om de volledig afgebouwde woning te kunnen transporteren naar de locatie waar hij geplaatst wordt. 
De buitenmuren kunnen worden opgebouwd uit verschillende materialen, waaronder echt metselwerk. De woningscheidende wanden hebben volgens Think Wonen “Bouwbesluit+” geluids- en warmte-isolatiewaarden en zijn damp-open. Om de nul-op-de-meter te halen, worden Think-woningen uitgerust met zonnepanelen, infraroodverwarming en warmteterugwinning bij tapwater en lucht. Voor het Think Wonen-systeem bedacht het Drunense bedrijf een eigen vloersysteem.

Woning met dienstenpakket
Woningen compleet afbouwen in de fabriek; volgens Mark Spee is het einde nog niet in zicht. De bouwondernemer uit Drunen wil daarin 'nog verder gaan dan waar we nu staan': “Het wonen gaat in de toekomst veranderen. De huidige bouwconcepten leveren woningen die snel gerealiseerd kunnen worden, maar verder niets kunnen. Wij willen diensten gaan koppelen aan onze woningen, waarbij je als klant je woningen tegen een reguliere prijs kunt krijgen, inclusief een dienstenpakket. Vergelijk het met de apps op een iPhone. We denken bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om in je woning via een monitorsysteem in te stellen dat je bij afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, je huis kunt laten bewaken, gekoppeld aan een bewakingsdienst. Of denk aan het inkopen van zorg, via je outlook agenda. We produceren dit jaar nog woningen die herkennen of je thuis bent en waar je bent, zodat de verwarmign aan gaat waar jij wilt. Die techniek is allemaal als los systeem te krijgen, maar wij willen dat als integraal pakket aanbieden.”

Prefab sociale huur 
In Almere kan al jarenlang heel veel, als het gaat om experimenten in de woningbouw. De Flevogemeente was van aanvang aan vrijhaven voor allerlei bijzondere initaitieven: De Fantasie, De Realiteit en De Eenvoud, de Ibba-woningen, het particulier en collectief opdrachtgeverschap in het Homeruskwartier en momenteel Oosterwold, waar particulieren niet alleen hun eigen woningen bouwen, maar ook wegen en groen aanleggen.
Kortgeleden haalde Almere opnieuw de kranten met opmerkelijk bouwnieuws. Twee marktpartijen gaan in Almere sociale woningbouw realiseren en verhuren. Beide partijen doen dat met prefab concepten – en treden zelf als verhuurder op. Trebbe Wonen werkt in Almere met prefab bouwdelen die op de bouwplaats worden geassembleerd. Think Wonen plaatst in Almere een prefab sociale huurwoning die volledig van de lopende band komt, nul-op-de-meter is, all-electric en geen gasaansluiting heeft. De stichtingskosten van de Think Wonen woning (80 vierkante meter woonoppervlak) bedragen 135.000 euro – tegenover gemiddelde stichtingskosten van een corporatiewoning van 162.000 euro (stand 2015). Think Wonen verhuurt de 36 woningen in Almere gedurende 30 jaar onder de aftoppingsgrens. 

Tekst: Hans Fuchs
Beeld: Think Wonen 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.