Binnendeuren: meer design, meer maatwerk

Binnendeuren: meer design, meer maatwerk

Mass-customization dankzij digitaal aangestuurde productie

De designtrends tuimelen over elkaar heen, bij de binnendeuren. Geliefd zijn momenteel binnendeuren met een industriële uitstraling en een ‘steel look’, plafondhoge deuren en ook barn- annex schuifdeuren voor binnen. Bij de productie zorgt digitale aansturing voor binnendeuren op maat en leveren machines in één productiegang complete deuren af, inclusief scharnieren en sloten. In opkomst: hergebruik van deuren uit slooppanden, aangeboden op digitale bouwplatforms.

Ranke binnendeuren met een industriële uitstraling zijn in. De Profilux industriële houten binnendeur van Houtindustrie “Ideaal” in Zevenaar is er een exponent van. De Profilux heeft, zoals “Ideaal” dat noemt, ‘de look-and-feel van een industriële stalen binnendeur’. Pluspunt: de houten deur die als van staal oogt, is vele malen goedkoper dan de echte stalen variant. Bijkomend voordeel: deze in de fabriek afgelakte houten binnendeur hoeft tijdens de bouw niet nog een keer gelakt te worden. “Ideaal” levert de Profilux afgewerkt en naar wens voorzien van verdekte scharnieren, magneetslot inclusief bijpassend garnituur en eventueel valdorpel. De Profilux is geschikt voor montagekozijnen van hout of staal, in opdek- of stompe uitvoering. “Ideaal” produceert de Profilux onder KOMO volgens BRL2211.

Kamerhoog
De Profilux is niet bestemd voor de consumentenmarkt. Houtindustrie “Ideaal” levert uitsluitend aan de professionele markt. Maar ook de particuliere consument wenst thuis die industriële look-and-feel, getuige het gamma van leveranciers als Berkvens met zijn plafondhoge Verdi-binnendeuren en Austria met de Porta Alta-deuren. De Porta Alta-deurenlijn combineert volgens Austria de twee belangrijkste trends van dit moment: een industrieel en robuust uiterlijk en een kamerhoge maat. Voor liefhebbers van de industriële look levert Austria de Porta Alta Chiari, met stijlen en dorpels uit massief houten delen en een HDF-toplaag, voorzien van een Ultra Smooth Finish zwarte voorlak (RAL9005 gelijkend). Daarnaast levert Austria de kamerhoge Porta Alta Piatto uit vlak massief grenen met een witte voorlak (RAL9010 – zuiverwit). Austria levert de deuren in meerdere hoogtes en de deuren zijn volgens de fabrikant desgewenst ook zelf eenvoudig op de juiste hoogtemaat in te korten.

Schuifdeuren
Ook barn- en schuifdeuren zijn populair als binnendeur. CanDo levert die landelijk ogende barndeuren compleet met bijpassend deurbeslag. De barndeuren vallen binnen een breder assortiment aan schuifdeuren, met railsystemen voor enkele en dubbele binnendeuren, al dan niet in een softclose uitvoering of met klikkappen om het railsysteem uit het zicht te werken.
De aandacht voor de binnendeur als designstuk is bij Svedex al dik een decennium aan de orde. De deurenproducent uit Varsseveld begon twaalf jaar geleden met de focus op betaalbare afgelakte Superlak stijldeuren. Verkoopdirecteur Rob van Asperen van Svedex: “We hebben ons destijds gepositioneerd als witlakfabrikant met afgelakte stijldeuren als meubelstuk en icoon in de woning. Wij zetten in de projectmatige bouw in op ‘deurpakketten’, waar je met een aantrekkelijke meerprijs zorgt voor een grote verfraaiing. Met zeven of acht stijldeuren heb je echt een heel andere woning – met daarbij een fraai garnituur.”

  

Svedex positioneerde zich twaalf jaar geleden als witlakfabrikant met stijldeuren als meubelstuk en icoon in de woning.

'Mass-customization’
Via de aannemer bereikt Svedex de consument met de digitale koperskeuzetool Deurplus. Daarmee levert de deurenproducent uit Varsseveld binnendeuren op maat. Van Asperen: “Dankzij onze digitale productie is dat mass-customization. De keuzemogelijkheden in de tool zijn afgestemd met de ontwikkelaar of de aannemer en toegesneden op het project. De tool is laagdrempelig en geeft tijdens het keuzetraject ook een kostenoverzicht. De tool houdt daarnaast rekening met technische voorwaarden, om teleurstellingen en faalkosten te voorkomen.” Svedex maakt jaarlijks honderden Deurplus-sites, voor zo’n 12.000 woningen, en verzorgt voor de aannemer ook de levering en montage.

Dankzij digitale productie is bij binnendeuren ‘mass-customization’ mogelijk.

Productie
Op het gebied van de productie van binnendeuren is een verschuiving zichtbaar naar machines die in één productiegang een complete binnendeur vervaardigen, aldus Kevin Six van de Belgische machineleverancier Viva Machines: “Stemas levert momenteel een automatische productiestraat met een basismachine als frame en daarnaast klemmingen die afhankelijk zijn van het soort binnendeur (opdekdeur of stompe deur), het materiaal van de deur en de eventuele mix van deuren in de productiegang. Voordelen van deze complete productiegang zijn de productiesnelheid en de constante kwaliteit. Die kwaliteit is niet meer afhankelijk van wisselende werknemers die handelingen handmatig uitvoeren.” De nieuwe Stemas-machine heeft twaalf motoren voor de verschillende bewerkingen, die gelijktijdig worden uitgevoerd: de sloten aan de ene kant, de scharnieren aan de andere kant van de deur. Elke deur heeft een barcode-etiket, meldt Six: “In de machine wordt de deur automatisch ingeladen en doorgemeten en die metingen worden vergeleken met de data op de barcode. Dan wordt de deur uitgelijnd en ingesteld op het nulpunt – de bovenkant van de deur.” Daarna volgen alle gewenste bewerkingen: het bevestigen van de sloten en de scharnieren (maar niet van de deurkrukken), het uitfrezen van design en glaspartijen – eventueel gevolgd door inkorten en schaven. Six vertelt over de machinefabrikant: “Stemas is een specialist specifiek voor binnendeuren. In de Benelux is het waarschijnlijk de enige leverancier met deze specialisatie.”

De nieuwe Stema-machine voor de integrale productie van complete binnendeuren heeft twaalf motoren voor het simultaan uitvoeren van de verschillende bewerkingen: sloten aan de ene kant, scharnieren aan de andere kant van de deur.

Hergebruik van binnendeuren
Bij al die innovaties, is ook het hergebruik van binnendeuren populair, getuige bouwplatforms zoals gebruiktebouwmaterialen.com, die op de consumentenmarkt digitaal gebruikte binnendeuren, deurkozijnen en scharnieren aanbieden. Ook architecten kunnen bij dergelijke platforms terecht. Zo leverde gebruiktebouwmaterialen.com deuren aan architect Charlotte Ernst van het Hof van Cartesius in Utrecht. Ook insert.nl biedt digitaal secundaire materialen aan – terwijl die nog vastzitten in slooppanden. Architecten kunnen op de site aan de hand van een STABU-bestekcodering zoeken naar materialen, waaronder deuren, in slooppanden nabij de locatie waar gebouwen van hun hand komen.

Duurzaamheid
Ook in de reguliere binnendeurenbranche neemt het belang van duurzaamheid toe, stelt Rob van Asperen van Svedex: “Duurzaamheid en circulariteit zijn thema’s die bij ons spelen, bijvoorbeeld als het gaat om afval en verpakkingsmateriaal. We gaan naar gerecycled plastic en biobased verpakkingen toe. We zijn bezig met LCA’s - zodat we de milieu-impact van onze producten goed in beeld hebben – en kijken kritisch naar onze CO2-voetafdruk.”

Maatvast, stijf, stootvast
Ook binnendeuren zijn gehouden aan eisen en regels, onder meer vastgelegd in de NEN-EN 951, de NEN-EN 952 en het Bouwbesluit. De NEN-EN 951 vermeldt de methode voor het meten van hoogte, breedte en dikte van deuren. Ook de methode voor het meten van de afwijkingen van de haaksheid van deuren die vlak en stijf zijn, staan in de NEN-EN 951. Voor het meten van afwijkingen van de algemene vlakheid gelden de regels uit de NEN-EN 952. Als het gaat om de maten van stompe en opdekdeuren, schrijft NEN-EN 951 voor dat de dikte van een binnendeur minimaal 38 millimeter moet zijn.Voor verblijfsgebieden en verblijfsruimtes en bij deuren op vluchtroutes, bevat het Bouwbesluit voorschriften voor de vrije doorgang. Als minimale doorgangsbreedte hanteert het Bouwbesluit hier 850 millimeter, voor de hoogte geldt een minimum van 2300 millimeter. Dat betekent: deurbreedtes van minimaal 880 millimeter en deurhoogtes van minimaal 2315 millimeter. Voor stompe deuren is de netto breedte (na passchaven) 4 millimeter minder. Bij opdekdeuren wordt de grootte van het opdekprofiel bij de voorgeschreven nettobreedte niet meegenomen. De NEN-EN 951 schrijft 1 millimeter voor als tolerantie voor bruto- en nettobreedte, hoogte en dikte.Alle maten zijn terug te voeren op de modulaire openingen in wanden, waarin volgens de NEN 6000 een deur met kozijn of omranding moet worden geplaatst. De NEN-EN 947 beschrijft een uithangproef waarmee de stijfheid van deuren wordt vastgesteld, terwijl in de NEN-EN 950 de stootvastheid van deuren wordt geregeld.

Rookdicht en brandwerend
De rookdichtheid van binnendeuren is in het Bouwbesluit vastgelegd op hoogstens 10 m-1, bepaald volgens NEN 6066. Voor beschermde routes en extra beschermde vluchtroutes geldt een rookdichtheid van ten hoogste 5,4 m-1. Als het gaat om het rookgetal, zijn de verschillen tussen binnendeuren groot. Houten binnendeuren hebben een rookgetal < 60 (volgens NEN-EN 13501-1). Kunststof scoort ongeveer even goed, aldus de kunststofindustrie, bij hardboard is het rookgetal echter 120, gevolg van een sterke rookontwikkeling.
Voor de weerstand tegen branddoorslag en -overslag tussen ruimten met een vluchtweg, moet de brandwerendheid van binnendeuren minimaal 30 minuten bedragen (naar NEN-EN 13501-1). Deuren in wanden tussen brandcompartimenten moeten ten minste 60 minuten brandwerend zijn.

Dit artikel staat in de rubriek 'Binnendeuren' in de Raam en Deur juni editie 3-2020.
Tekst Hans Fuchs Beeld Austria; Svedex; Viva

 

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief