Breed tuingemak dient de mens

Breed tuingemak dient de mens


Tegelijk met de tuincijfers presenteerde Tuinbranche Nederland de Groene Miljarden. Het gaat om de inventarisatie van verschillende visies van leveranciers. Ze geven per productgroep aan wat we kunnen gaan verwachten in de toekomst. Gemak en milieu zijn in elk segment de sleutelwoorden.


Tegelijk met de tuincijfers presenteerde Tuinbranche Nederland de Groene Miljarden. Het gaat om de inventarisatie van verschillende visies van leveranciers. Ze geven per productgroep aan wat we kunnen gaan verwachten in de toekomst. Gemak en milieu zijn in elk segment de sleutelwoorden.

Daarvoor vond een reeks interviews plaats. De resultaten daarvan zijn een mengelmoes van ‘open deuren’ en serieuze statements. Toch hangt de verrassing vaak ook af van het segment. Waar de ene productgroep een dynamische ontwikkeling doormaakt, ligt de evolutie van een andere in een lijn die al jarenlang dezelfde richting opwijst. Desondanks is het goed te weten waar de ontwikkelingen naartoe gaan.

Recycling

In de categorie klein onderhoud worden de producten steeds veiliger in gebruik. Ook speelt het gebruiksgemak een grote rol. De producten worden zodanig ontwikkeld om het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken. En dat geldt voor de hele breedte van het assortiment, van een makkelijk in de hand liggend snoeischaartje tot een voorgedoseerde meststof.

Kijk je naar potten/vazen/schalen, dan zien de fabrikanten duidelijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van materiaal. Zo verschijnen er de laatste jaren lichtgewicht en weersbestendige kunststof varianten van traditioneel zware producten. Koppel daaraan de groeiende bewustwording van de consument op het gebied van maatschappelijke zaken, dan ligt de conclusie voor de hand dat het segment een het begin van een serieuze verandering staat. Recycling wordt ook steeds belangrijker. Producten worden al vaker gemaakt van gerecyclede grondstoffen die goed bewerkbaar zijn. Ook het gebruik van biologisch afbreekbare materialen groeit.

Lifestyle

Tuingereedschap gaat verder op de ingeslagen weg. Volgens de fabrikanten letten de klanten op gemak, milieu en ergonomie. In het gemotoriseerde segment, in de breedste zin van het woord, zijn accuproducten aan een opmars bezig. Hun groei zal nog verder toenamen als de techniek verder evolueert. Ook raken automatische systemen voor in de tuin steeds meer in zwang.

Over het segment barbecue zijn de fabrikanten duidelijk. De term dekt de lading niet meer en is verouderd. ‘Buitenkoken’ is volgens hen beter op zijn plaats, omdat barbecue voor de Nederlander nog steeds gelijk staat met het verbranden van een stuk vlees op het vuur. Maar de ontwikkelingen gaan al enige tijd richting buitenkeuken, het wordt meer lifestyle. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat het vlees indirect gegaard wordt.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van materiaal bepalen het gezicht van de tuinmeubelen. Ook in dit segment wordt de consument steeds meer bewust van maatschappelijke zaken en dat is, volgens de fabrikanten, het begin van een verandering. Recycling wordt steeds belangrijker. Veel producten worden al gemaakt van herbruikbaar materiaal dat goed bewerkbaar is.

Led

Qua tuinverlichting is de laagvoltagelamp van 2 tot 5 W over zijn hoogtepunt heen. Ledverlichting duikt weliswaar vaker op maar moet nog duidelijk verder ontwikkeld worden. Spaarlampen blijven in de tussentijd nog onverminderd gevraagd.

Een bijzonder segment vormen de kerstartikelen. Net als vorig jaar speelt gemak en milieubewustzijn een grote rol. De fabrikanten spelen daarop in door bijvoorbeeld timers in de producten in te bouwen zodat ze langer meegaan.

Technische aanpassingen kenmerken het segment sierbestrating. Het gebruik van een speciale coating maakt een eind aan vervagingen maar houdt de kleur vast. Bovendien is de bestrating makkelijk te onderhouden. Ronde en organische vormen zijn in opkomst en steeds meer producten worden gemaakt van restmateriaal.

Waterentertainment

Bij de tuinhuizen zien de fabrikanten, optisch in ieder geval, een soortgelijke ontwikkeling. Door gebruik te maken van houtcomposietproducten blijft de kleur langer behouden.

Tenslotte nog de vijvermarkt. De natuurvijver van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een strakke, afgelijnde vijver en waterpartijen. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijker geworden en je kunt het water van dichterbij beleven. In opkomst zijn zwemvijvers, grote waterpartijen met om het zwembad een vijver. Deze worden voor een gedeelte natuurlijk gefilterd. Voor het technische gedeelte geldt een stroomreductie van apparaten. Onderhoudsvriendelijke (vrijstaande) filters hoeven nog maar een keer per jaar gereinigd te worden en die trend gaat zich, volgens de fabrikanten, steeds meer doorzetten. Steeds meer decoratieve waterelementen worden verkocht. De trend verschuift naar waterentertainment: het wordt meer een koppeling van muziek, licht- en waterbeleving voor het ultieme buitenwoonkamergevoel.

A_houtskool

Barbecueën wordt buitenkoken

B Afbeel

Hout verliest terrein aan houtcomposietproducten.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.