C2C-feest aan de gevel

C2C-feest aan de gevel

In de façade van het Plantronicskantoor in Hoofddorp bootsen gevelpanelen de compressie en decompressie van een geluidsgolf na. 

De headset-fabrikant koos voor nieuwbouw op Park 20|20, en dus is het Plantronicskantoor bijna volledig cradle-to-cradle. De meeste gevelmaterialen zijn C2C-gecertificeerd en de façade is demontabel. Typisch C2C is volgens projectmanager Ed Warmerdam van IBB Kondor ook de diversiteit in de gevel: “De gevel is een feestje, met de ritmering in de panelen, groen en veel daglicht, als toegevoegde waarde voor de gebruikers.” 

Een gevel die een geluidsgolf nabootst? In het geval van het Plantronicskantoor ligt het voor de hand. Het bedrijf uit Santa Cruz maakt audioapparatuur. De laatste jaren groeide Plantronics door de ontwikkeling en productie van headsets voor callcenters en voor NASA-toepassingen in de ruimtevaart. Die groei resulteerde onder andere in een nieuw kantoor op Park 20|20, het C2C-bedrijventerrein in Hoofddorp. 
Het kantoor van Plantronics aan de Siriusdreef in Hoofddorp gaat dus ook over geluid, stelt architect Jeroen Grosfeld van N3O. Grosfeld maakte het ontwerp van het Plantronicskantoor samen met C2C-bedenker William McDonough, architect en drijvende kracht achter Park 20|20. Grosfeld: “Dat geluid is in het ontwerp op allerlei manieren verwerkt. Er zitten in het gebouw zo min mogelijk rechte hoeken, vanwege de akoestiek. Binnen bevindt zich een experience centre waar klanten audioproducten kunnen uitproberen en kunnen ervaren hoe de producten de communicatie verbeteren. Aan de gevels is in de positionering en vormgeving van de panelen de compressie en decompressie van een geluidsgolf te herkennen.”

C2C-materialen
Alle referenties aan geluid ten spijt, is het Plantronicskantoor bovenal een C2C-kantoor. In het ontwerp met BREEAM-label ‘Excellent’ is nagenoeg uitsluitend gewerkt met cradle-to-cradle afbouwmaterialen; glas van AGC, aluminium gevelprofielen van Alcoa, metalstudwanden van Gyproc, MOSA tegels, Verwol C2C-brons-gecertificeerde scheidingswanden (aluminium profielen ingevuld met glas), ClickBrick, en Cosentino composietvloeren. Het hout in het Plantronics kantoor is FSC-gecertificeerd. Alles zoveel mogelijk volgens de C2C-filosofie van William McDonough dus. 
Ook aan de gevels heeft het Plantronics gebouw die C2C-signatuur, vertelt Ed Warmerdam van VolkerWessels-onderneming IBB Kondor. Warmerdam was als projectmanager betrokken bij het Plantronicskantoor: “Die signatuur zit om te beginnen in de diversiteit van de gevel. Celebrate diversity is een van de C2C-principes. Dat keert terug in de ritmering en het groen aan de gevel. De gevel is een feestje. Met veel daglicht, als toegevoegde waarde voor de gebruikers.” 
De gevels van het Plantronicskantoor zijn gedicht met houtskeletbouwelementen, vliesgevels en groengevels. Warmerdam: “De gevels bestaan deels uit een volledige vliesgevel, opgebouwd uit paneel- en glasvlakken, met de C2C-materialen AGC glas en Alcoa aluminium profielen. Hier zijn in de gevel ook rvs spiegelpanelen verwerkt; niet cradle-to-cradle, maar een wens van Plantronics. Daarnaast heeft het kantoor open geveldelen die bestaan uit verdiepingshoge kozijnprofielen, met aan de bovenzijde een paneel. Tenslotte heeft de Pantronicsgevel dichte delen, hsb elementen opgebouwd uit OSB platen, houten regels, Knauf-isolatie en gips aan de binnenzijde.” 
En dan zijn er nog de groene geveldelen. Het Plantronics kantoor heeft panelen van Sempergreen die direct zijn gemonteerd, nadat ze eerst een aantal maanden in een kas werden opgekweekt. De irrigatie van de beplanting wordt gemonitord via het internet. Jeroen Grosfeld: “Dat is belangrijk, want deze gevels vergen aandacht voor het onderhoud.” 

Demontabel en herbruikbaar
Een ander belangrijk C2C-aspect van het Plantronicsgebouw; de gevels zijn demontabel en de materialen herbruikbaar. Warmerdam: “Een vliesgevel is natuurlijk altijd demontabel, voor het overige domineren demontabele hsb-dozen en herbruikbare componenten als glas en aluminium profielen. In het Plantronicskantoor is niet gekozen voor een zíchtbaar demontabele gevel. De gevel is schroefdemontabel, zodat we hem over 20 tot 50 jaar kunnen omkatten, om er een nieuwe gebruiker mee te bedienen. Er is in de gevels niet bewust ge-engineerd op demontabel bouwen, het is niet zo dat alle schroeven zichtbaar op dezelfde plek zitten.”
Jeroen Grosfeld: “Binnen C2C moet je met producten van bijvoorbeeld glas, staal en beton anders ontwerpen; je wilt zo min mogelijk verbindingen van materialen, bijvoorbeeld door niet te lamineren, te lijmen. Je streeft naar hergebruik, je wilt dat de cascade zo min mogelijk of niet naar beneden gaat, dat je de materialen hoog in de keten houdt en dat ze blijven circuleren en hun toekomstwaarde behouden.”

Reis naar C2C
C2C-gecertificeerde, herbruikbare materialen in demontabele gevels; het past allemaal naadloos in de filosofie op Park 20|20 in Hoofddorp. Jeroen Grosfeld: “Het park is in 2007 gestart met het idee om C2C-inspired te bouwen, als een reis op weg naar zo goed mogelijk cradle-to-cradle bouwen. We streven naar 100% C2C, maar daar zijn we nog lang niet. We proberen om zoveel mogelijk samen met de leveranciers te bereiken, met bedrijven als Alcoa en AGC, bedrijven die bereid zijn verder te gaan.”
Maar de bandbreedte lijkt nog gering, als het gaat om het aanbod aan C2C-gecertificeerde materialen. Warmerdam: “C2C bouwen is jammer genoeg altijd nog bouwen met een prijsverschil –  vooral vanwege het feit dat er weinig concurrentie is. Er is op productniveau niet heel veel te kiezen, helaas.”

Wel lean, niet energieneutraal
Het Plantronicskantoor is het zevende gebouw op Park 20|20. Al die gebouwen zijn, enige wisselingen daargelaten, gerealiseerd met een vast bouwteam dat lean opereert. Warmerdam: “We bouwen op Park 20|20 lean en met vaste partners, zodat we niet iedere keer opnieuw het wiel hoeven uit te vinden en we zonder consessies binnen budget bouwen en binnen de planning blijven. Er gaat geen kennis verloren en tegelijkertijd is er een leercurve; het team bouwt steeds meer ervaring op.”  
Bij alle duurzaamheid en vooruitstrevendheid: energieneutraal is het Plantronicsgebouw niet. Warmerdam: “Plantronics is energiearm, niet energieneutraal. We hebben niet genoeg dakvlak voor PV om dat te realiseren. Dat is misschien wel het enige nadeel van de langetermijnplanning op het park; bij aanvang is destijds gekozen voor een gebieds-wko. Dat was op dat moment de beste manier om een lage EPC te realiseren. Inmiddels is de markt een stuk opgeschoven. Maar ook wij zitten niet stil: in het achtste gebouw op het park, het NOW-gebouw, maken we gebruik van een PV-veld elders om het gebouw energiezuinig te kijgen.”

Duurzaam
Duurzaam bouwen dicteert in veel bouwprojecten de koers van ontwerp en bouw, beheer en onderhoud. Aangestuurd door 2020, het jaar waarin nieuwbouw (bijna) energieneutraal moet zijn. Maar vaak ook vanuit overtuiging: C2C, biobased en circulair bouwen. Hoe staat het met de duurzaamheid van moderne gevels? Hoe vertalen ingenieurs, architecten en gevelbouwers duurzaamheid in de façade? Raam en Deur besteedt in een reeks artikelen aandacht aan duurzame gevels. In deze aflevering: het cradle-to-cradle Plantronicskantoor op Park 20|20 in Hoofddorp. 

BREEAM ‘Excellent’
Het Plantronicsgebouw telt 3500 vierkante meter kantoorruimte op een verdiept liggende parkeergarage die onder het hele terrein van het park doorloopt. Op de garage is het kantoor opgebouwd met een staalconstructie en kanaalplaatvloeren. De gevels zijn gedicht met houtskeletbouwelementen, vliesgevels en groengevels. Op het dak bevinden zich zonnecellen en de technische ruimte.
Het Plantronicsgebouw is ontworpen om andere bedrijven kennis te laten maken met de producten van Plantronics. Architect Jeroen Grosfeld: “Dat gebeurt in het zogeheten experience deel van het gebouw, een showroom over 3 lagen aan de zuidzijde van het gebouw. Het kantoor heeft verder een open structuur waar gebruikers en bezoekers gemakkelijk in kunnen bewegen. De mensen van Plantronics zijn 70% van hun tijd binnen en werken 30% van de tijd buiten de deur. Men heeft geen vaste werkplek, het zijn allemaal flexplekken. Daarnaast zijn er ruimtes voor fitness, muziek, een bibliotheek en andere voorzieningen voor het personeel. De kantoren zijn merendeels ondergebracht aan de noordzijde, waar men minder te maken heeft met zonlicht.”
Het kantoor bezit het BREEAM-label ‘Excellent’, als demonstratie van de ferme ambities op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw heeft naast C2C- en groene gevels een lichte, demontabele constructie. Maar in het gebouw zijn ook andere duurzaamheidsmaatregelen te vinden, waaronder LED-verlichting, zonnecellen en intelligente regeltechniek. Het pand is aangesloten op de wko-installatie van het park. De halfverdiept liggende parkeergarage is gebouwd volgens het poldermodel. De parkeerplekken liggen op een diepte van 1,20 meter onder maaiveld, en de garage heeft geen waterdichte vloer maar is gewoon bestraat. Ook dat komt voort uit de C2C-gedachte op het park; de bestrating kun je ook gewoon weer weghalen. 
     

Projectgegevens 
Opdrachtgever: Park  20|20 (VolkerWessels, Reggeborgh Groep, Delta Developnment Group)
Gebruiker: Plantronics, Santa Cruz 
Locatie: Siriusdreef, Park 20|20, Hoofddorp
Programma: kantoor, experience centre, parkeren
Architect: William McDonough + Partners, i.s.m. N3O 
Projectarchitect: Jeroen Grosfeld (N3O) 
Constructeur: Van der Vorm Engineering BV
Installaties: Advies Installatie Advies Groep
Bouwfysica: DGMR
Projectmanagement: Delta Development
Aannemer: IBB Kondor (VolkerWessels)
W-installaties: HOMIJ (VolkerWessels)
E-installaties: HOMIJ (VolkerWessels)
Gevel: Alkondor
Glas: AGC
Aliminium profielen: Alcoa
Groene gevel: Sempergreen

Tekst Hans Fuchs Beeld Michael van Oosten, Verwol, Plantronics 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.