De kracht van hout: duurzaam, CO2-neutraal en circulair.

De kracht van hout: duurzaam, CO2-neutraal en circulair.

Voortdurend optimaliseren van eigenschappen en verwerking. 

Al sinds 1960 is hout de grondstof voor de producten van Van de Vin Ramen en Kozijnen in Heeze. Hout is een duurzaam natuurproduct dat volop vormvrijheid biedt, het is makkelijk te onderhouden, brandveilig en milieuvriendelijk, verklaart directeur-eigenaar Mathee van de Vin: “Het lijkt wel eens alsof we de sterke punten van hout vergeten zijn. Ik wil een lans breken voor hout als materiaal voor kozijnen.”

Hoe duurzaam hout is, dat is te zien in Maastricht. In de Jodenstraat, aan de zijgevel van het VVV-kantoor, bevinden zich op de verdieping enkele eikenhouten kruiskozijnen. Ze stammen uit 1473. Mathee van de Vin haalt de 545 jaar oude kozijnen aan om een punt te maken: hout heeft een lange levensduur. Een modern houten kozijn gaat met gemak meer dan 60 jaar mee, aldus Van de Vin: “Hout is bovendien een natuurproduct dat wooncomfort biedt en dicht bij ons staat. In woon- en werkgebouwen zorgt hout voor een goed binnenklimaat en een warme, natuurlijke omgeving.”
Van de Vin Ramen en Kozijnen is een familiebedrijf waar hout al sinds 1960 de grondstof is voor gevelproducten van hoge kwaliteit. Het woonhuis dat Frans van de Vin, oprichter van het timmerbedrijf, in 1958 voor zijn gezin bouwde, heeft nog de eerste grenen kozijnen. Mathee van de Vin: “Hout pas je toe voor de lange termijn – ook voor toekomstige generaties.”

CO2-neutraal
Net zo belangrijk als die duurzaamheid vindt Van de Vin de milieukwaliteiten van hout: “Hout ontstaat uit het omzetten van CO2. Als bouwmateriaal is het CO2-neutraal. Ook het winnen en verwerken van hout vraagt weinig energie en veroorzaakt weinig CO2-uitstoot – niet onbelangrijk in een sector die verantwoordelijk is voor 40 procent van de totale CO2-uitstoot van Nederland.” Van de Vin Ramen en Kozijnen verwerkt in Heeze uitsluitend hout uit duurzaam beheerde bossen.
Hout heeft bovendien een lage lambdawaarde: “Dat zorgt voor positieve energetische eigenschappen in de gebouwschil. Hout is energiezuinig van zichzelf.”

Hergebruik
Ook als het gaat om hergebruik scoort hout uitstekend, aldus Van de Vin: “De circulaire economie, we hebben er allemaal de mond van vol. Hergebruik van een bestaand product, dat is bij hout goed mogelijk. Hout is gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig te repareren. Wie een echt oud kozijn wil hergebruiken en het moet aanpassen aan de huidige eisen, vervangt de draaiende delen voor het aanbrengen van dikker glas of freest de bestaande kozijnsponning deel op.”

Brandwerendheid en bewerking
Afhankelijk van het soortelijk gewicht heeft hout een hoge brandwerendheid. Bij een gewicht van meer dan 600 kilo/m³ heeft hout een brandwerendheid van meer dan 30 tot 60 minuten. Dat dankt het materiaal aan zijn lage warmtegeleidende vermogen: hout heeft een inbrandtijd, verkoolt en is zo brandvertragend.
Hout is gemakkelijk te bewerken en dat met weinig energie. Hout biedt bovendien volop vormvrijheid. En dat is in de huidige bouw een voordeel, stelt Mathee van de Vin: “Je bent met hout ook flexibel bij kleine series. De huidige productiemogelijkheden zorgen voor een snelle verwerking, tegen lagere kosten en in kleine series. We zijn in staat om maatwerk te leveren, ook in grootschalige projecten. In bouwprojecten van nu zit veel meer variatie in ramen en kozijnen dan vroeger, in kleur, maat en uitvoering. Geen probleem, met hout.”

Gemodificeerd hout
De laatste twintig jaar wordt in de bouw ook gebruikgemaakt van gemodificeerde houtsoorten. Een goede ontwikkeling, vindt Mathee van de Vin: “We kunnen nu, zonder hoge transportkosten, dichter bij huis het hout produceren dat voldoet aan de hoge eisen en prestaties die tegenwoordig verlangd worden. Modificeren is milieuvriendelijk.”
Ook gelamineerd en gevingerlast hout is de laatste jaren sterk in opkomst – een optimalisering van het hout. Van de Vin: “Lamineren en vingerlassen zorgen voor meer vormstabiliteit en leveren meer rendement uit het hout. De afvalstroom krimpt.”
Van het afval dát Van de Vin Ramen en Kozijnen nog produceert, gaat 60 procent als biomassa naar de verwarming van het eigen bedrijfspand en de droogkamer voor de verfafdeling. De resterende 40 procent gaat als biomassa naar de kassenbouw of wordt verwerkt als spaanplaat. Mathee van de Vin: “Ook daar scoort hout hoog op hergebruik en circulariteit.”

Deze Close-Up staat in de Raam en Deur editie 5-2018.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.