Deventer Profielen produceert circulair, C2C-gecertificeerd.

Deventer Profielen produceert circulair, C2C-gecertificeerd.

Met 45 medewerkers in een bottom up organisatie produceert en levert Deventer Profielen in Breda al jaren lang dichtingsprofielen van hoge kwaliteit – en met een groene, duurzame signatuur.

De drie C2C-productcertificeringen die Deventer Profielen in 2015 ontving, onderstrepen de duurzame ambities van het bedrijf. De certificaten maakten Deventer Profielen tot de eerste producent en leverancier wereldwijd van C2C-gecerticeerde afdichtingsprofielen.

Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, is bij Deventer Profielen de grondhouding groen en duurzaam. De C2C-gecertificeerde producent en leverancier van dichtingsprofielen voor raam- en deurconstructies denkt circulair, recyclet gezond èn innoveert volop. 
Deventer Profielen levert 3 productlijnen met een C2C-certificering; de S-serie, de SP-serie en de SPV-serie. Patty van Broekhoven is algemeen directeur van Deventer Profielen: “De C2C-certificering omvat alle facetten van onze bedrijfsvoering; de material database, het watermanagement, het energiemanagement en het menselijke kapitaal – intern en bij onze leveranciers. Dankzij de C2C-productcertificering ontwerpen en produceren we onze producten nu slimmer en verminderen milieu- en veiligheidskosten in de productketen.” 

Circulair en gezond
Deventer Profielen maakte de laatste jaren een stevige groei door. En die groei heeft alles te maken met de circulaire koers die het bedrijf tegenwoordig vaart, stelt Patty van Broekhoven: “Wij hebben enige jaren geleden besloten om circulair te produceren en gezond te recyclen, om zo met duurzame producten en productiemethoden in te spelen op de marktvraag. Kunststof is een oliegebaseerd product en holt de aarde uit door haar eindeloos opnieuw te vragen om fossiele materialen. Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor de vervuiling die uit het gebruik van grondstoffen en producten ontstaat. Onze producten passen binnen het gedachtegoed van de circulaire economie. Wij zijn als organisatie niet gefocust op zo goedkoop mogelijk produceren, maar willen bijdragen aan een betere toekomst. Onze marktpositie nu is; verantwoord produceren van dichtingsprofielen voor ramen en deuren die beantwoorden aan alle eisen van de markt.”

“De stuiterballen staan symbool voor mijn team. Als je de deksel erop laat, komen ze niet in beweging. Ze zitten wel naast elkaar, maar er komt geen energie vanaf die ze naar elkaar uitstralen. Doe je de deksel eraf en haal je er 1 uit dan krijg je energie, maar dat valt uiteindelijk stil. Gooi alle stuiterballen eruit, laat ze vrij en geef ze de ruimte om in beweging te komen en elkaar energie te geven. Samen en met bewegingsruimte bereik je meer!” 

Quick Response Manufacturing
Ook het productieproces heeft bij Deventer Profielen die circulaire signatuur. Van Broekhoven: “Sinds de crisis in de bouw hebben onze klanten geen torenhoge voorraden meer. Bestellingen hebben lagere volumes. Wij hebben ons productieproces zo ingericht dat we ondanks die kleinere volumes geen extra start/stop-reststroom produceren. We sturen aan op het verkorten van de doorlooptijden. En dat doen we op alle afdelingen; we werken allemaal volgens Quick Response Manufacturing.” 
En de toeleveranciers innoveren mee, onderstreept Van Broekhoven: “Door onze nieuwe manier van werken, ontstaat ook een andere verhouding met onze leveranciers. Zij worden nu geprikkeld door hun afnemer en komen uit zichzelf met innovaties en verbeteringen. Dankzij de combinatie van onze visie, onze manier van produceren en onze samenwerking met de toeleveranciers bieden wij de klant wat hij wil, op de manier zoals hij dat wil.” 

R&D
Deventer Profielen heeft een eigen R&D afdeling, die veel nieuwe producten ontwikkeld. Een voorbeeld is de SPV-reeks, een dichting voorzien van een variabele voetconstructie. Van Broekhoven: “Je kunt met ons systeem de voet eenvoudig in een groef plaatsen. Dat past altijd, ook bij de frequent voorkomende mu-toleranties van de verf in de groef. Voordeel van de innovatieve voetconstructie voor timmerfabrieken is, dat zij niet allerlei verschillende profielen op voorraad hoeven te hebben.” 
Innoveren doet Deventer Profielen ook met 3D-printen. Van Broekhoven: “Onze klanten vragen vaak om nieuwe profielvormgevingen. Bij 3D-printen maken we vanuit 3D-Autocad een 3D-print van circa 10 centimeter groot en die gaat mee met de offerte, in twee hardheden. Dan kan de klant testen, en daarna pas wordt de matrijs besteld. Deze manier van werken maakt de doorlooptijden veel korter. En 3D-printen is ook functioneel wanneer een toeleverancier een component niet kan leveren; dan kijken wij of we dat niet zelf 3D kunnen printen.” 
Circulair produceren, werken met 3D, intern innoveren; dat genereert binnen het bedrijf enthousiasme, stelt Van Broekhoven: “Als je people en purpose weet te connecten, kom je vanzelf tot performance en profit! Bijkomend voordeel is dat we nieuwe, jonge mensen binnenhalen en weer enthousiast krijgen voor de maakindustrie. Dat is belangrijk, want we moeten het MKB en de maakindustrie in Nederland koesteren.”

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief