Deze week verschijnt de nieuwe Raam en Deur.

Deze week verschijnt de nieuwe Raam en Deur.

De komende editie van Vakblad Raam en Deur verschijnt eind deze week. Lees verder voor de onderwerpen..

 

Actueel                                        
Bij adaptieve gevels draait alles om de zon
Als we de EU-doelstelling voor vermindering van CO2-uitstoot willen halen, moeten we veel nuttiger gebruikmaken van zonne-energie. Dat kan, met aanpasbare ofwel adaptieve gevels. Dat is de belangrijkste conclusie van een uitgebreid onderzoeksproject waarvan dit voorjaar de uitkomsten naar buiten kwamen. Ingenieur Roel Loonen (29) van de TU/e was betrokken bij dat FACET-project. Hij vertelt over zijn specialiteit: het voorspellen van de prestaties van adaptieve gevels met behulp van computermodellen en gebouwsimulaties.

Trends                                        
De voordeur is weer grande entree

Van ondergeschoven kindje naar grande entree; de voordeur is sinds enige tijd weer het visitekaartje van de woning. Dat althans zeggen industrieel ontwerper Sven Schimmer en architect André de Vos van bureau Kabaz in Laren/Hilversum: “De voordeur is het startpunt van de esthetische beleving van een huis.”

De Bouwplaats                                    
Waarde verbinden aan hergebruik
De recycling van deuren, ramen en kozijnen kan beter, zegt Kees de Groot van C.A. de Groot Groep in Alkmaar: ‘En dat geldt ook voor andere onderdelen in een gebouw.’ De oplossing - volgens hem? Recycling aantrekkelijker maken door financiële prikkels en afspraken in de productieketen. Deventer Profielen in Breda (zie kader) heeft alvast een begin gemaakt door te produceren volgens de principes van cradle to cradle. 
__________________________________________________________________________________
Techno                                        
Toepassing van 3D-printtechnieken vraagt inzicht en lef
De potentie van de technologie van het 3D-printen is onvoorstelbaar groot en de toepassingsmogelijkheden zijn nu al verbluffend en zeer divers. Tegelijkertijd blijft het gebruik van deze veelbelovende technologie in de Nederlandse bouwsector nog beperkt. In de praktijk blijkt dat voor succesvol werken met 3D-printtechnieken een gestructureerde aanpak nodig is en knowhow. Daarom organiseerde het TNO InnovatieCentrum Bouw (ICB) dit voorjaar een mini-symposium met als onderwerp: ‘3D-printen in de bouw – toekomst voor het MKB?’ Een verslag van hoogstandjes en hindernissen.
__________________________________________________________________________________

 

Bouwconcepten                                
Prefab puien met lamellen tussen triple glas
In Apeldoorn krijgen de 180 appartementen van serviceflat Lindenhove nieuwe puien met triple glas en geïntegreerde lamellen, plus diepe balkons met rondom glas. Dat is, in combinatie met een flinke isolatie van de schil, nieuwe installaties en PV op dak en kopgevel, goed voor een energieneutraal eindresultaat. Alle ingrepen zijn onderdeel van het renovatieconcept Duurzaam & Comfortabel, waarmee in Apeldoorn momenteel een pilot wordt uitgevoerd. De aluminium puien uit het renovatieconcept komen van Rutolux in Groesbeek.  

Energieneutraal                                
Energieneutraal wonen in @Home
In @Home wonen huurders straks energieneutraal – onder andere dankzij een goed geïsoleerde schil met aluminium kozijnen en triple glas. En dankzij 2500 vierkante meter PV aan de gevel en op de twee daken van de woontoren in het Amsterdamse Amstelkwartier. De gevelelementen van het 73 meter hoge Mecanoo-ontwerp zijn geprefabriceerd, inclusief kozijnen en glas. Voor de PV panelen moet het montageteam ter plaatse aan de slag.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.