Digitale en online veiligheid in Venray

Digitale en online veiligheid in Venray

Kafra Housing kiest voor gemak en mogelijkheden van AirKey

 

Flexibel, hufterproof en veilig. Het zijn drie kenmerken waaraan een toegangscontrolesysteem in ieder geval moet voldoen, zegt Robert Kurzak, directeur van Kafra Housing. “Bij de huisvesting van arbeidsmigranten heb je te maken met veel wisselingen van bewoners. Sleutelbeheer moet dan efficiënt verlopen, maar zonder concessies aan de veiligheid.”

Op het hoofdkantoor van Kafra Housing in Venray schetst Robert Kurzak kort de grote behoefte aan tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. “Er is veel vraag naar mensen in bijvoorbeeld de logistiek en productie waarvoor op de Nederlandse arbeidsmarkt geen mensen te vinden zijn. Door die arbeidskrachten uit het buitenland te halen, wordt dat tekort deels opgevangen, maar dat houdt tegelijkertijd in dat je voor die groep huisvesting moet regelen. Wij zijn sinds 2018 actief op die markt en bieden tijdelijke woonruimte aan in verschillende onderkomens.”

20.000 bedden
Dat die behoefte groot is, blijkt wel uit de ambitie van Kafra Housing. “Ons doel is om binnen vijf jaar 20.000 bedden te realiseren. Dat is een flink aantal, maar het is minder dan een vijfde deel van de totale vraag naar tijdelijke woonruimte voor arbeidsmigranten.” Die bedden worden ondergebracht in vier huisvestingsoplossingen: labour hotels, mobile homes, getransformeerde gebouwen en in de nieuwste innovatie: de Kafra Towers. Kurzak: “Gekoppeld aan ons motto ‘living as a service’ bieden we bewoners, werkgevers en gemeenten alles wat ze nodig hebben voor een zorgeloze huisvesting.”

Conventioneel systeem
Hoewel het type huisvesting en de inrichting van het woonterrein per locatie verschillen, kent iedere huisvestingsoplossing ook een aantal dezelfde uitdagingen – zoals het toegangsbeheer. “Op een van onze eerste locaties, een labour hotel in Waalwijk, dat in 2018 in gebruik werd genomen, werkten we met een conventioneel sluitsysteem. Dat bleek niet ideaal gezien het vele werk dat het sleutelbeheer met zich meebracht, en vanwege sleutels die verdwenen”, zegt Kurzak. “Toen ik in contact kwam met Ralph Klomp van EVVA en hij over de mogelijkheden en het gemak van AirKey vertelde, was ik dan ook meteen geïnteresseerd”, zegt Kurzak.


Ralph Klomp, commercieel technisch adviseur van EVVA.

Appje
De commercieel technisch adviseur van EVVA lacht. “Dat is met onze AirKey-oplossing vrij eenvoudig te doen, want ik stuurde Robert de avond voor onze afspraak een zogenaamde ‘Send a Key’ vanuit het AirKey-portaal met daarin een sleutel voor een digitale cilinder. Die cilinder legde ik tijdens onze afspraak op tafel en ik vroeg Robert die te ontgrendelen met zijn smartphone. Overtuigender kan ik de mogelijkheden en het gemak van AirKey niet presenteren”, aldus Klomp. Kurzak vult aan: “Dat klopt helemaal. Het appje maakte me nieuwsgierig en toen ik de volgende dag zag hoe gemakkelijk die sleutel werkte, en Ralph me meer mogelijkheden liet zien, was ik overtuigd.”

Veiligheid
Naast gebruiks- en beheergemak was beveiliging eveneens een essentiële voorwaarde voor Kafra Housing. “Ook aan die eigenschap voldoet AirKey ruimschoots”, zegt Kurzak, die zich door Klomp liet voorlichten over de mechanische, elektronische en digitale beveiliging van het toegangscontrolesysteem van de fabrikant uit Oostenrijk. “Bij de ontwikkeling van AirKey was veiligheid zonder compromis het uitgangspunt. Dat heeft geleid tot een systeem dat voldoet aan tal van certificeringen”, verklaart Klomp. “Als het om de mechanische beveiliging gaat, is een AirKey-cilinder bijvoorbeeld standaard SKG***. Daarnaast heeft het ook een EN 1634 brandveiligheidscertificaat en een EN 179/1125 antipaniekcertificaat. En qua fysieke beveiliging hebben de cilinders een uitboorbeveiliging, kerntrekbeveiliging en een rotatierem tegen aanvallen met een spil met hoge frequentie. Bovendien is speciaal gereedschap nodig voor het monteren en demonteren van de cilinderknop.”

Veilig thuis bieden
‘Living as a service’, dat is wat Kafra Housing wil bieden. “Een appartement, kamer of mobile home dat we de arbeidsmigranten bieden, moet een veilige thuishaven zijn in de periode dat ze in Nederland werken. Dat betekent ook dat ze zich goed beveiligd moeten voelen. Vandaar dat wij aan de kwaliteit van een toegangscontrolesysteem hoge eisen stellen”, zegt Robert Kurzak, die samen met Maggie van den Akker de directie vormt van het bedrijf uit Venray. AirKey biedt volgens Kurzak niet alleen die veiligheid, maar ook de flexibiliteit, snelheid en zekerheid waarmee de beheerders de toegangscontrole op een locatie efficiënt kunnen regelen. “Zaken als de verplichte nachtregistratie, maar ook andere toegangsdata zijn in een handomdraai uit het systeem te halen.” www.kafrahousing.com


Ook om het park op te komen maken de bewoners van De Hulst gebruik van de tag of smartphone.

Tag en smartphone
De cilinder van AirKey is te bedienen met een smartphone of een card of tag. “Dat laatste was voor ons wel een belangrijk argument aangezien niet iedere arbeidsmigrant een smartphone heeft”, zegt Kurzak. “Voor alle sleutelvarianten geldt dat je ze eenvoudig kunt uitgeven, toekennen en beheren. En als iemand een tag of card verliest, kun je die snel en eenvoudig blokkeren en vervangen door een nieuwe. Dat is een groot voordeel tegenover de traditionele sleutel, waarbij voor de zekerheid vaak complete cilinders werden vervangen.” Voor de tags en smartcards wordt gebruikgemaakt van EAL5+ gecertificeerde NFC-technologie, terwijl de smartphone-app via bluetooth (BLE) met de cilinders communiceert. Klomp: “Ook hiervoor willen we maximale beveiliging bieden. Bijvoorbeeld door end-to-endcodering over alle interfaces toe te passen en voor alle gegevensoverdrachten een dubbele codering te gebruiken: ECDSA-224 voor de authenticatie en AES-128 voor de sessiesleutels.”

Saas
De continue aandacht die EVVA besteedt aan de veiligheid van het systeem, biedt Kurzak niet alleen zekerheid, maar ook rust. “Wij weten dat we ons hierover niet druk hoeven te maken. AirKey is een saas-oplossing en dat betekent dat wij geen omkijken hebben naar onderhoud of doorontwikkeling. EVVA zorgt ervoor dat het steeds aan de veranderende eisen en beveiligingsvoorwaarden blijft voldoen.” Saas staat voor ‘software as a service’. Klomp: “Kafra Housing neemt het systeem af, verder regelen wij alles. Samen met onze installatiepartner Burghouwt verzorgen we levering, installatie en onderhoud. Van de mechanische en elektronische onderdelen tot de software, wij leveren en beheren alles voor de klant. Die hoeft de software dus niet te kopen omdat de software een onderdeel van het systeem is.”

 


Vanuit de binnenzijde van de ruimtes zijn de deuren met een kruk te openen. En met behulp van een draaiknop kunnen ze van binnenuit afgesloten worden.


De AirKey-cilinders kunnen van buiten met een digitale sleutel worden geopend.

Centrale beveiligingsarchitectuur
Voor alle AirKey-componenten bouwt EVVA één extra processor in op een veilige plaats die de vrijgave regelt. Zo wordt de cilinderknop van de AirKey-cilinder cryptografisch beveiligd door een in de cilinderkern ingebouwde processor, die achter de uitboorbeveiliging zit. Het vervangen van de cilinderknop en de bijbehorende ongeoorloofde toegang is daarmee onmogelijk. Ralph Klomp: “Door het gebruik in elk AirKey-component van EAL5+ gecertificeerde Secure Elements – dat zijn zeer veilige coderings- en opslagelementen – zetten we een nieuwe veiligheidsstandaard voor elektronische sluitsystemen.” Maar ook het exclusieve gebruik van de uiterst veilige, EAL5+ gecertificeerde NFC-smartcards en tags als identificatiemedia voor AirKey maken het ongeoorloofd kopiëren van identificatiemedia onmogelijk.Daarnaast worden alle verzonden gegevens end-to-end gecodeerd.
Dit betreft:
• AirKey-identificatiemedia naar AirKey-sluitcomponenten (ECDSA/AES)
• AirKey-sluitcomponenten naar AirKey-app (ECDSA/AES)
• AirKey-app naar AirKey-identificatiemedia (ECDSA/AES)
• AirKey-app naar AirKey-online-systeem (ECDSA/AES)

Digitale gegevens
Dat betekent dat EVVA ook op het gebied van het digitale gegevensbeheer de beveiliging op orde moet hebben. Klomp: “Al deze gegevens worden opgeslagen in de zwaarbeveiligde datacenters van EVVA in Oostenrijk, die wijzelf exploiteren. De daar aanwezige EAL5+ gecertificeerde hardware security modules (HSM’s) bieden de hoogste veiligheid in de backend voor het maken en opslaan van alle encryptiesleutels.” Voor het online systeem geldt dat de webtoegang is beveiligd met TLS-codering. “En bij het aanmaken van een wachtwoord door de klant monitoren wij de sterkte ervan. Optioneel kan voor beheerders twee-factor-authenticatie met SMS TAN geactiveerd worden. Op die manier kunnen we optimale beveiliging garanderen en misbruik tegengaan – van de toegang, maar ook van de gegevens.” De opslag en verwerking van die gegevens voldoet aan de EU-verordening inzake gegevensbescherming. Klomp: “Samen met Christof Tschohl, een gerenommeerde expert op het gebied van gegevensbescherming, hebben we AirKey ontwikkeld tot een toegangssysteem dat voldoet aan alle voorschriften voor gegevensbescherming.”


Elk ‘mobile home’ op het park in Venray biedt plaats aan twee bewoners. Er zijn twee slaapvertrekken, een badkamer en een woonkamer met open keuken.

Smartphone-app
De AirKey-app biedt een meervoudig beveiligingsconcept voor het gebruik van AirKey in combinatie met een smartphone. Klomp: “We raden smartphonegebruikers altijd aan om de geheugencodering te activeren en de schermvergrendeling te beveiligen met een veilig wachtwoord, pincode of biometrische login. Daarnaast biedt de app ook een pincode als extra beveiligingsfunctie, die vóór elk vergrendelingsproces moet worden ingevoerd. De beheerder van het toegangscontrolesysteem kan zien of deze pincodefunctie in de app is in- of uitgeschakeld. Sommige klanten vinden dat een belangrijke meerwaarde.”

Beheerder
Kafra Housing is een van die klanten. “Elk van onze woonvoorzieningen heeft een beheerder en die moet eenvoudig en snel inzicht hebben in dat soort zaken. Wij willen hierop wel enig toezicht houden”, zegt Kurzak. Zo kan de beheerder eveneens instellen of de handsfreemodus gebruikt mag worden zonder het scherm te vergrendelen. Een andere optie waarvan Kurzak gecharmeerd is, is de mogelijkheid die de beheerder heeft om de smartphone alleen als sleutel te kunnen gebruiken of ook als onderhoudsapparaat. “Die flexibiliteit en veiligheid waren voor ons aanleiding om voor onze locatie De Hulst in Venray te kiezen voor AirKey.”

            
De ‘mobile homes’ van locatie De Hulst in Venray van Kafra Housing.

Overal nodig
Een kijkje op deze locatie leert dat de bewoners het gemak van AirKey kennen. Smartphones en tags worden gepakt om binnen te komen of hun woonruimte te sluiten. En ook om het park met mobile homes op komen of in de fitnessruimte hun work-out te doen, worden de digitale en online sleutels gebruikt. Kurzak: “Het voordeel is dat bewoners eigenlijk nooit hun sleutel in hun mobile home laten liggen of kwijt zijn. Misschien wel omdat ze zich er bewust van zijn dat ze die sleutel op het park overal nodig hebben. Of het nu de wasruimte is of de gezamenlijke huiskamer, als ze naar binnen willen, hebben ze de sleutel nodig.”

Eeuweling EVVA
EVVA ontwikkelt en produceert zowel mechanische en elektronische toegangssystemen. Vorig jaar vierde de Oostenrijkse producent zijn 100-jarig bestaan. Al vanaf de oprichting is EVVA een familiebedrijf, dat nog steeds in hartje Wenen gevestigd is met hoofdkantoor, productielocatie en R&D-afdeling. In Nederland opereert EVVA vanuit Hengelo (O). De systemen en producten van EVVA worden toegepast in onder meer wooncomplexen, horeca, groot- en detailhandel, onderwijs en gezondheidszorg. 

Dit artikel in de Raam en Deur september editie 5-2020.
Tekst Geert Hilferink Foto’s EVVA; Geert Hilferink
_________________________________________________________________________________________________________
Onderstaande foto's van het park in Venray met onder meer de centrale ruimte met een gezamenlijke huiskamer en een fitnessruimte.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.