Duurzaamheid versus milieu en gezondheid?!

Duurzaamheid versus milieu en gezondheid?!

Kees Verweel, van Deventer Profielen en voorzitter van C2C Bouwgroep, schreef voor Raam en Deur de eerste column uit de branche van een serie.

Duurzaam bouwen is hot. De energieprestatie-eisen worden steeds strenger en energieneutraal bouwen is de norm! Hoe lager de EPC, des te duurzamer het ontwerp, toch? We isoleren, bouwen luchtdicht, en steeds slimmere installaties springen zuinig om met energie, of wekken zelf energie op. De Nul-op-de-Meter (NOM) woning heeft zelfs een negatieve energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Prima! Echter voor mij ontbreekt hier toch een essentiële schakel. Regelgeving stuurt nu vooral op energiezuinigheid, maar is dit ook duurzaam voor mens en milieu? 

Volgens mij bouwen we pas echt duurzaam, wanneer we ook rekening houden met de bouwmaterialen en –producten waarmee we bouwen en renoveren. Dat begint met de grondstoffen die we onttrekken aan de aarde, met de mogelijkheden om materialen te recyclen en weer in te zetten als nieuwe grondstoffen. Dus rekening houden met de impact op ons milieu als het gaat om winning, productie, transport en herbruikbaarheid van bouwmaterialen. En bovenal; met de chemische samenstelling van de materialen. Als we volledig circulair ontwerpen en bouwen, keren alle materialen keer op keer weer terug in de technische kringloop en dan mogen er natuurlijk geen schadelijke stoffen in zitten! 
Terug naar de energiezuinige woning; deze is goed geïsoleerd en zeer luchtdicht gebouwd. Alle aansluitdetails zijn voorzien van dichtingen, tapes en folies om die luchtdichtheid te bewerkstelligen. Hoe duurzaam is dit eigenlijk? Hoeveel jaar blijft een luchtdichting goed functioneren? En krijgen we de betreffende bouwdelen nog wel fatsoenlijk gedemonteerd aan het einde van de levenscyclus? En wat is de chemische samenstelling van deze materialen? Welke milieu-impact hebben de extra isolatiematerialen en installaties in een energiezuinig gebouw? PV panelen zorgen voor een schitterende EPC, maar wat is de milieuschade vanwege de extra benodigde grondstoffen, productie en transport van deze panelen en de bijbehorende installaties? Houden we hier nu voldoende rekening mee als we duurzaam bouwen? 

Ja, hier wordt over nagedacht; in toekomstige regelgeving komt gelukkig een prestatie-eis voor milieu-impact. In aantocht is een verplichte toets op de impact op het milieu, met een minimale prestatie-eis, in 2018 voorzien in het bouwbesluit. Er moet dan een milieuprestatieberekening worden gemaakt voor ieder gebouw. Deze berekening gebeurt met data uit de Nationale Milieu Database (https://www.milieudatabase.nl/ ). Minimale prestatie-eis: 1,0. Voor de producten in de NMD is een LCA berekening de grondslag. 
Met die regelgeving houden we niet alleen rekening met de energieprestatie, maar ook met de milieuprestatie. Maar waarom starten we niet vandaag al met het toepassen van bouwmaterialen en –producten die met oog voor gezondheid, grondstofschaarste, transport en herbruikbaarheid duurzaam zijn geproduceerd? Waarom wachten? De toekomst begint iedere dag opnieuw. Neem - net als de vele fabrikanten van producten met positieve impact op ons milieu - ook verantwoording voor Moeder Aarde en haar bewoners en start de transitie van duurzaam bouwen naar gezond duurzaam bouwen. Gezond voor de aarde, gezond voor het milieu en gezond voor ons allen. Want Nul-op-de-Meter is goed, maar gezond Nul-op-de-Meter is beter! 

Kees Verweel
Salesmanager DEVENTER Profielen en voorzitter C2C Bouwgroep
06-12955683
www.c2cbouwgroep.nl 

Wilt u reageren? Geef onderstaand uw reactie.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief