Duurzame dakramen met geborgde kwaliteit

Duurzame dakramen met geborgde kwaliteit

Gelamineerde veiligheidsbeglazing in alle Velux dakramen

Met BENG en de Wet Kwaliteitsborging Bouw (WKB) in zicht, voert Velux sinds 1 mei al zijn dakramen uit met gelamineerde veiligheidsbeglazing. Dat biedt gebruikers extra comfort en veiligheid, en vrijwaart bouwers van aansprakelijkheid in bestek van de aankomende WKB. Velux’ nieuwe standaard zorgt bovendien voor betere thermische isolatie, een sprong op het gebied van regencontactgeluidsisolatie, 4 Db extra akoestische isolatie en UV-bestendigheid.

BENG en de Wet Kwaliteitsborging Bouw (WKB): de bouw staat een hele reeks extra regels rond duurzaamheid en bouwkwaliteit te wachten. De energie-eisen uit BENG worden al op 1 januari 2021 kracht. Dan krijgt de branche te maken met stevige nieuwe eisen voor de maximale energiebehoefte van nieuwbouw, een maximaal primair fossiel energiegebruik en een minimum aandeel hernieuwbaar op te wekken energie. BENG-gebouwen verlangen bovendien een schil die gegarandeerd luchtdicht is. De WKB gaat naar verwachting een jaar later in en borgt vanaf dat moment de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht – inclusief een betere bescherming van de consument en een uitgebreidere aansprakelijkheid van bouwers.

Duurzame kwaliteit
BENG en WKB vragen om duurzame producten met geborgde kwaliteit. Velux anticipeert daarop door nu al zijn dakramen te voorzien van een gelamineerde veiligheidsbeglazing. Sinds 1 mei is bij Velux gelaagd veiligheidsglas met glascode -70 de nieuwe standaard, getoetst aan de normen NEN EN 1990, NEN EN 1991 deel 1 en NEN 2608. Dakramen met de oude glascode -50 zijn uit het leverprogramma gehaald.

Veilig voor gebruikers
De veiligheidsbeglazing van Velux combineert een geharde buitenruit met een gelamineerde binnenruit. Het extra harde glas aan de buitenzijde beschermt tegen bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. De folie van de gelamineerde binnenruit voorkomt bij glasbreuk scherven in het interieur. Dat maakt de nieuwe dakramen van Velux veilig voor gebruikers – en reduceert voor aannemers het risico op aansprakelijkstelling zoals die geregeld is in de aankomende WKB.

Bijdragen aan de energietransitie
Met het nieuwe gelaagde glas springt Velux niet alleen in op de WKB. Het nieuwe glasprogramma voegt aan de dakramen van het bedrijf een hogere luchtdichtheid en thermische isolatie toe, waarmee Velux bijdraagt aan de verlangde energietransitie die middels BENG wordt aangestuurd.

Meer comfort
Daarnaast voegt het gelamineerde veiligheidsglas aan de dakramen van Velux eigenschappen toe die bewoners extra comfort bieden. Om te beginnen scoort de nieuwe Velux standaard beglazing 4 Db beter op het gebied van geluidsisolatie. Daarmee komt de geluidsisolatiewaarde uit op 35 Db. Het regencontactgeluid is met de nieuwe beglazing tot 25 procent minder. Ten slotte is elk VELUX dakraam nu UV-bestendig. Dankzij een UV-filter voorkomt het raam verkleuring van interieur en meubilair.

Glasbreuk en NEN 2608
In Nederland geldt de NEN 2608 over vlakglas voor gebouwen, weerstand tegen windbelasting, eisen en bepalingsmethode. De norm schrijft voor dat een ruit na glasbreuk een restdraagvermogen moet hebben. Voor het glas in dakramen geldt een vereiste reststerkte om de gevolgen van een glasbreuk zoveel mogelijk te beperken. Met een gelamineerde binnenruit in het onderste glasblad van de twee- of drielaagse isolerende dakraambeglazing voldoet Velux aan deze eis.

Glas op maat
Volgens Jolanda de Gooijer, Product Group Manager van Velux Nederland bieden verschillende glaseigenschappen in Velux dakramen oplossingen voor verschillende behoeften: “In een gebied met veel (omgevings-)geluid, zorgt geluidreducerende beglazing voor rustige en stillere ruimtes. Beglazing met een lage U-waarde zorgt voor een hoge thermische isolatie en is aan te raden als gekozen wordt voor een dakraam op de noordzijde van een gebouw. Worden de dakramen op het zuiden gepositioneerd en schijnt de zon er regelmatig op, dan is de keuze voor warmtewerende beglazing aan te bevelen. De temperatuur in de woning blijft dan aangenaam. Als het dakraam via opklimbaarheid bereikbaar is een Velux inbraakwerend dakraam, dat in aanmerking komt voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen essentieel. Door een bewuste keuze te maken in de beglazing in het Velux dakraam, vergroot je het wooncomfort van de gebruikers en de energieprestatie van een woning.”

 Meer informatie:
VELUX Nederland BV

tel.nr voor professionals +31 (0)30 662 96 29
www.velux.nl
 

Dit artikel staat in de Raam en Deur september editie 4-2020.

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.