Eigentijds en tegelijk traditioneel

Eigentijds en tegelijk traditioneel

De verrassende winkel van familiebedrijf Kerkhof Laren met exclusief raam- en deurbeslag.

Luxe tuinmeubelen, een design keukeninrichting en een barbecueset.
Elke generatie Van den Brink – inmiddels de derde – heeft een lijn of een product toegevoegd aan het assortiment van Kerkhof Laren. De oorspronkelijke ijzerwarenhandel is uitgegroeid tot een convenience store. Belangrijke constante: een rijk aanbod aan exclusief hang- en sluitwerk, inclusief eigen ontwikkelingen.

 
Nilleke en Jan van den Brink de directeur-eigenaren van Kerkhof Laren staan voor de borden met de eigen deurkrukkenlijn Ottolini

‘Larensche IJzerhandel’ is op de gevel van de winkel in Laren gemonteerd in een tijd dat je de naam nog met ‘sch’ schreef. De tekst verraadt veel over de geschiedenis van het familiebedrijf Kerkhof die volgens de officiële lezing 70 jaar geleden begon. “Maar”, zegt Nilleke van den Brink, die samen met haar vader Jan de directie vormt, “de feitelijke geschiedenis gaat verder terug.” Hoevéél verder is niet helemaal duidelijk. Ze sluit echter niet uit dat er een eeuw geleden al een ijzerwarenhandel op deze plek stond. Nilleke vertegenwoordigt de derde generatie Van den Brink. Haar opa en zijn broer, Sjors en Niek, hebben het bedrijf overgenomen van de heer Kerkhof. De ijzerwarenhandel had kennelijk toen al zo’n goede reputatie dat nooit overwogen is de naam te wijzigen. Inmiddels is Kerkhof Laren een merknaam geworden die staat voor kwaliteitsproducten voor binnen én buiten. Nilleke: “De naam van een succesvol merk veranderen is een marketingtechnische doodzonde. Er zijn talloze voorbeelden van ongelukkige naamsveranderingen. Denk aan Overtoom in den Dolder. Heel Nederland kende dat bedrijf. Na de naamsverandering was dat in één klap voorbij.”

  

Convenience store
Binnen zijn eveneens sporen te vinden van de voormalige ijzerwarenhandel. Een oude weegschaal, een mechanische kassa en vele vakken voor spijkers en schroeven herinneren nog aan vroeger. De huishoudelijke artikelen zijn door de opkomst van Blokker verdwenen. “Maar mijn vader vond dat niet erg, want hij had er geen affiniteit mee. Hij voegde tuinmeubelen toe en verder accessoires voor de tuin, denk aan parasols, tuingereedschappen en barbecues. We zijn een convenience store geworden voor de mensen in Laren, waar je voor van alles en nog wat terecht kunt – van een stuk ijzerdraad tot een heggenschaar.”

 

VIPP
Ook Nilleke heeft inmiddels met VIPP haar bijdrage geleverd aan de uitbreiding van het assortiment. Een way of life noemt zij de strakke interieurinrichting van keuken, bad-, en woonkamer. Het Deense bedrijf is groot geworden door de productie en verkoop van pedaalemmers. De jongste generatie heeft het roer totaal omgegooid en VIPP ontwikkeld tot een compleet ontwerpbedrijf voor keuken- en badkameraccessoires. Kerkhof Laren is het Nederlandse verkooppunt van de exclusieve producten. “De pedaalemmers verkochten we altijd al. Door de koersverandering wilde het bedrijf eigenlijk af van alle oude verkooppunten en andere zoeken die beter passen bij de gewenste uitstraling. Maar het afscheidsgesprek werd de start van een vernieuwde samenwerking, omdat het erg klikte en wij een prima partner in Nederland bleken te zijn. Precies wat ze zochten. De verdieping boven de winkel is nu het VIPP-atelier geworden, waarin onder meer een keukenmeubel staat dat compleet met apparatuur wordt aangeleverd. De klant hoeft alleen maar de maten en de gewenste functies door te geven.”

Valraamuitzetijzer
Tuinmeubelen, een interieur-lifestyle... Het lijkt allemaal ver af te staan van de oorsprong van het bedrijf. Wat is er, behalve spijkers en schroeven, over van de ijzervakhandel? Dat is het exclusieve raam- en deurbeslag, een liefde die vader en dochter delen. Het meest in het oog springend zijn de eigen ontwikkelingen. Dat wil zeggen: de ontwerpen uit de Kerkhofstal. In het team van zeventien mensen zitten namelijk ook mensen die kunnen ontwerpen. De assemblage van de onderdelen wordt uitgevoerd door een producent in België. De Drebi, een wegdraaibaar uitzetijzer voor valramen in messing, nikkel of zwarte uitvoering is zo’n eigen ontwikkeling. “We constateerden dat een valraamuitzetijzer voor de bovenkant van de markt niet bestond. En dan gaan we het zelf maar maken.”
Het uitzetijzer bestaat uit gegoten onderdelen waarin de profilering is uitgefreesd. De ring waarmee je het ijzer kunt bedienen is erop gesoldeerd. Een mal voor een onderdeel met ring zou te kostbaar worden, want de productieseries zijn niet zo hoog. Eerder enkele honderden dan tienduizenden.

   

Alle beslagtoepassingen
Het Ottolini-deurbeslag komt eveneens van de tekentafel in Laren. Het deurbeslag met de karakteristieke bol als verbindend element is geïnspireerd op het beslag op de deuren van de wagons waarmee de befaamde Wagon-Lits spoorwegorganisatie vanaf het einde van de negentiende eeuw luxe reizen over grote afstanden op het Europese vasteland verzorgde. De bekendste is wel de Oriënt-Express. Dit product wordt eveneens in België vervaardigd, door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het draaien van rvs. “Voor ons raam- en deurbeslag en ook voor de andere merken die we voeren, hebben we een passend product voor alle beslagtoepassingen. Van toilet-, binnen-, en buitendeur tot ramen en keukenkastjes; je kunt een lijn in de hele woning doorzetten.”
De Cilindro is een afgeleide van de Ottolini, maar dan met een cilinder als verbindend element. En toen de verdiepingshoge deuren trend werden, is er van beide varianten een XL-uitvoering geïntroduceerd om de verhouding tot de deur recht te doen. Nilleke: “Doordat we nu ook een XL-uitvoering hebben zien we een interessant verschil tussen de voorkeuren van mannelijke en vrouwelijke klanten. Vrouwen zijn gecharmeerd van de kleinere uitvoering, terwijl mannen doorgaans de hand direct op de XL leggen. Soms leidt dat tot een compromis en kiezen ze voor de buitendeuren van buiten de XL- en van binnen de kleinere variant.”

Robuuste identiteit
Het aanbod raam- en deurbeslag blijft niet beperkt tot de eigen ontwikkelingen. De bezoeker vindt even eens de merken Goylant, Eemland, Nieuwland en Formani (de ontwerpen van Piet Boon) aan de presentatieborden van de toonzaal. Nilleke gebruikt graag het Vlaamse woord toonzaal, omdat dat volgens haar meer recht doet aan de kwaliteit van de producten dan het ietwat banale woord showroom. Ook Dauby is present. “Een verhaal op zich. We zijn als het ware getrouwd met dit Belgische familiebedrijf. Het bijzondere is de patina-achtige oppervlaktestructuur, waardoor elke deurkruk in zilver, brons of donkerbrons een eigen robuuste identiteit krijgt. De meeste authentieke deurkrukken worden gepolijst als ze uit de mallen komen. Dauby doet dat niet, waardoor je in het oppervlak nog de sporen ziet van zandkorreltjes.” Jan van den Brink, die zich kort in het gesprek mengt, voegt er – vrij naar Shakespeare – aan toe: “Dauby or not Dauby. Er is geen alternatief voor dit unieke product.”

         

  

Wendbaar
Het familiebedrijf Kerkhof Laren voelt zich thuis in de gemeente en niet alleen door de centrale ligging. Nilleke: “Het Singermuseum is hier niet ver vandaan en trekt veel mensen die voor ons potentiële klanten zijn. Een museumbezoek is goed te combineren met een oriëntatie op een VIPP-keuken of een stijlvol raam- en deurbeslag.”
En over de toekomst: “De retail is volop in beweging. E-commerce is belangrijk geworden, maar de behoefte om de producten reallife te zien zal vooralsnog niet verdwijnen. Een winkel als de onze blijft daarin voorzien. Dat betekent voor ons onder meer: kansen zien en die omzetten in levensvatbare concepten. Het brengt je soms op onverwachte paden. Twee jaar geleden zou ik gelachen hebben om de suggestie dat we keukenmeubels gaan aanbieden. Nu staat er een keukenmeubel in onze toonzaal. Alles lijkt mogelijk, al denk ik niet dat onze winkel er over twee jaren geheel anders uitziet. Maar je moet alert zijn en niet te benauwd om het roer om te gooien. Wie weet lopen we over twee jaar tegen een ontwikkeling aan die ons op een ander spoor zet. En dan kom ik wat mij betreft bij de belangrijkste kwaliteiten van een familiebedrijf: de korte lijnen waardoorje wendbaar bent en snel kunt inspelen op veranderingen in de markt. Tenminste zolang het betaalbaar blijft en omzet genereert.”

Kerkhof Laren
Naarderstraat 12-14
1251 BB Laren
Tel 035-5395301
Email info@kerkhoflaren.nl
www.kerkhoflaren.nl

Dit artikel staat in de rubriek 'Familiebedrijf' in de Raam en Deur september editie 4-2019. 
Tekst Arie Grevers   Foto’s Marjolein Ansink

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief