Familiebedrijf Safe Beveiliging

Familiebedrijf Safe Beveiliging

Safe Beveiliging: van complexe toegangscontrole tot het oude slotenmakersambacht


(Foto v.l.n.r) Jacqueline, George en Heidi Beer over het familiebedrijf: “Als je continuïteit vooropstelt en een topbedrijf wilt neerzetten, is het belangrijk dat je werkt met toppers. De performance is uiteindelijk belangrijker dan de familieband.”

Een sleutelservicewinkel in Rotterdam-Zuid groeit uit tot een landelijk opererend bedrijf voor maatwerk in advies, installatie, beheer en onderhoud van toegangscontrolesystemen, sloten en hang- en sluitwerk. Dat is in een notendop de geschiedenis van het familiebedrijf Safe Beveiliging in Barendrecht.

Toen George en Heidi Beer – de vader en moeder van de huidige directeur van Safe Beveiliging, Jacqueline Beer – in 1974 startten met De Sleutelspecialist in Rotterdam-Zuid, wisten ze wel ongeveer waar ze aan begonnen: achter de toonbank klanten helpen en vier mensen in vaste dienst. Sloten verkopen, monteren en repareren. Verder sleutels bijmaken en mensen helpen als ze zich buitengesloten hadden of de sleutels kwijt waren. George had al ruime ervaring opgedaan als bedrijfsleider in het filiaal van de gereedschappen- en ijzerwarenhandel van zijn broer, waar hij natuurlijk ook een mooi assortiment hang- en sluitwerk presenteerde. Deze handel, overigens ook een familiebedrijf, bestaat nog steeds. Onlangs is daar het stokje overgenomen door twee achternichten van Jacqueline. De hele familie Beer is goed voor drie vrouwen in een bedrijfstak die nog altijd gedomineerd wordt door mannen. Het bedrijf groeide gestaag door en bouwde aan een solide en gezonde positie als slotenmaker op de particuliere markt. In de jaren negentig zette het bedrijf de eerste voorzichtige stappen richting verbreding. Bedrijven vroegen advies bij de inrichting van een sluitplan en de vraag naar elektronische sloten groeide. De naam De Sleutelspecialist dekte de lading niet langer – maar ook voor een nieuwe naam konden George en Heidi een beroep doen op de expertise van een familielid. Een neef was hoofd marketing bij een grote verzekeringsmaatschappij en bedacht de naam Safe Beveiliging.

Zakelijke markt
In 2004 nam Jacqueline de leiding van het bedrijf over. Een van haar eerste wapenfeiten: de verhuizing naar een bedrijfspand in Barendrecht. Het luidde een omslag in die in lijn was met de ingeslagen weg van marktverbreding. Jacqueline: “De verhuizing betekende onder meer dat we vol konden inzetten op mijn ambitie om te groeien in de zakelijke markt. Sinds kort is verkoop aan particulieren gestaakt en ligt de focus uitsluitend bij toegangscontrole voor scholen, gezondheidsinstellingen, verenigingen van eigenaren, retail, banken en woningcorporaties.”

Opvolging en ambitie
De overname van het bedrijf van haar ouders was niet vanzelfsprekend. Jacqueline heeft een horecaopleiding en ze verdiende een tijdlang haar boterham in de hotelbranche. Maar uiteindelijk belandde ze toch in het bedrijf van haar ouders. Een kwestie van het bloed kruipt waar het niet gaan kan? “Ik vind ondernemen ontzettend leuk. De ontwikkelingen bijhouden en kijken hoe we daar iets mee kunnen in ons bedrijf. Verder vind ik omgaan met mensen fantastisch. Of dat nu leidinggeven aan medewerkers is of opdrachtgevers een glimlach bezorgen. De hotelervaring is daarbij erg nuttig: dienstbaar zijn is tenslotte het nieuwe goud en dat leer je in deze branche als geen ander. Het maakt in principe niet zoveel uit of je bedden verkoopt of sluitsystemen. Waarom dan toch gekozen voor het bedrijf van mijn ouders? Daar zijn een paar goede redenen voor. Ik kende de onderneming en had een goed beeld van welke kant ik daarmee op wilde. Heel belangrijk ook: er lag een stevig fundament. De startfase van een onderneming is het moeilijkst en dat was al achter de rug. En dan is er nog zoiets als de familieband. Dat is moeilijk te definiëren. Heeft iets te maken met trots zijn op wat de vorige generatie heeft gepresteerd en dat willen voortzetten. Ik heb het niet als plicht gevoeld. Eerder als een voorrecht dat ik die kans heb gekregen. “Je moet het willen en vooral ook kunnen. Op dat punt gaat het bij familiebedrijven wel eens mis. Het moet niet zo zijn dat het bedrijf een sociaal vangnet voor familieleden wordt en dat er even een functie wordt ingericht voor iemand die niet capabel is. Wat mij betreft is er geen verschil tussen familieleden en onze dertig medewerkers. Iedereen moet in staat zijn een bijdrage te leveren aan de groei, de verbetering van de dienstverlening en het aanscherpen van het aanbod op de eigentijdse en toekomstige vragen van klanten. Als je continuïteit vooropstelt – ook zo’n typisch eigenschap van familiebedrijven – en een topbedrijf wilt neerzetten, is het belangrijk dat je werkt met toppers. De performance is belangrijker dan de familieband.” Groei van de onderneming definieert Jacqueline overigens als een natuurlijk gevolg van wat ze als haar grootste ambitie ziet: klanttevredenheid.

      

  

Elektrotechniek en ICT
De verandering van de vraag in de markt en de verschuiving naar business-to-business had bij Safe Beveiliging gevolgen voor het personeelsbeleid. Slotenmakers zijn er nog steeds, maar er zijn disciplines bijgekomen. “In bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, banken en appartementencomplexen zie je de opmars van gebouwbeheerssystemen met een softwareplatform waarop vele functies bijeenkomen. Complexe materie. Dan heb je elektrotechnici en ict’ers nodig om daarin de toegangscontrole te implementeren en bijvoorbeeld te koppelen aan de alarminstallatie. Voor het softwareplatform bieden wij ook technisch en functioneel applicatiebeheer aan, en daarvoor zijn weer ICT-consultants nodig. Al die expertises kunnen we afdekken met ervaren en goed opgeleide eigen mensen, dan houd je greep op de kwaliteit van het eindproduct en ben je optimaal flexibel. Hoogstzelden besteden we werk uit aan derden. Zo hoort dat in een familiebedrijf, vind ik. De eigen medewerkers zijn ingebed in een zeer platte organisatie, waardoor we snel kunnen schakelen. Ook zo’n eigenschap van een familiebedrijf.”

Zo vroeg mogelijk betrokken
Doordat de complexiteit in toegangsbeheer toeneemt, wil Jacqueline het liefst zo vroeg mogelijk en bij voorkeur in de ontwerpfase bij de projecten betrokken zijn. “Daar komen onze kennis, vaardigheid en ervaringen het best tot hun recht en kunnen we de opdrachtgever optimaal adviseren over een toegangscontrolesysteem op maat. En doordat we merkonafhankelijk werken zoeken we de best passende producten bij elkaar om ook daadwerkelijk maatwerk te kunnen leveren.”

Ambacht blijft
Zal het ambacht van slotenmaker, waarmee George Beer ooit de fundamenten voor het bedrijf heeft gelegd, in de zakelijke markt verdrongen worden geavanceerde technieken in de toegangscontrole? “De slotenmakersservice verdwijnt niet. Bijvoorbeeld in de retail, daar bestaat nog altijd vraag naar de meer traditionele sluitsystemen. En dat zal zeker zo blijven. Tot enkele jaren geleden kwam mijn vader nog regelmatig op het bedrijf om kluissleutels te dupliceren, dat is echt een vak. Zijn kennis op dit vlak heeft hij inmiddels overgedragen aan een medewerker want ook die service willen we blijven leveren. Mijn moeder komt overigens nog elke maand even langs om de kas op te maken van de verkoop aan de balie. Ze doet dat met veel plezier. Daar ben ik blij om, want dat werk is niet bepaald mijn hobby.”

De diensten van Safe Beveiliging
• Kennis, ervaring en kunde in toegangscontrole en sluitsystemen.
Alle medewerkers van Safe Beveiliging zijn gediplomeerde beveiligingsspecialisten. Hun expertise en advies omvat onder meer toegesneden sluitsystemen sleutelbeheerplannen, complete beveiligingsplannen voor nieuwe gebouwen, en beveiligingsoptimalisatieplannen voor bestaande gebouwen.
• Expertise in EVVA-cilinders. Dankzij intensieve en langdurige samenwerking met de Oostenrijkse familieonderneming EVVA mag Safe als een van de weinige Nederlandse bedrijven EVVA-cilinders in elkaar te zetten. Hierdoor kan het bedrijf in Barendrecht snel en flexibel service verlenen.
• Expertise Salto Systems. Safe is voor Salto een ‘Inspired Business Partner’. Het XS4-toegangscontroleplatform van Salto combineert elektronische deurcomponenten, randapparatuur en software, voor op maat gemaakte elektronische toegangscontroleoplossingen in een netwerk zonder bekabeling. Safe plaatst, programmeert en onderhoudt het platform.
• Elektronisch deurbeslag – slot zonder sleutel. Elektronisch deurbeslag maakt het mogelijk om bestaande deuren en sloten op eenvoudige wijze te voorzien van toegangscontrole. Bekabeling is niet nodig. Het beslag kan afhankelijk van het merk worden geopend met een gebruikerskaart, sleutelhanger-tag of code. Na enkele seconden sluit het slot automatisch.
• Advies toegangssystemen en -controle. Safe Beveiliging koppelt ambachtelijk vakmanschap aan eigentijdse expertise. Het bedrijf weet wat werkt in de dagelijkse praktijk en weet ook, dankzij zijn eigen onderhoudsdienst, hoe specifieke producten zich in het gebruik gedragen.
• Toegangscontrole vraagt om een integrale aanpak. Safe denkt graag zo vroeg mogelijk mee in een project. Ruim voor de plaatsing van toegangscontrolesysteem kan het bedrijf dan een integraal concept ontwikkelen, geheel afgestemd op de 
veiligheidseisen en wensen van de klant. Als het dan ook nog eens de regie krijgt, beschikken aannemers en installateurs tijdig over de juiste informatie.
• Totaalpakket voor toegangsbeveiliging. Omdat Safe als onafhankelijke beveiligingsspecialist niet gebonden is aan één merk, kan het altijd een totaaloplossing op maat aanbieden.
• Service en onderhoud sluitsystemen. Los van advies, levering en installatie van toegangscontrolesystemen, sloten en hang- en sluitwerk verzorgt Safe Beveiliging ook het onderhoud. De ervaren en deskundige field-engineers van de serviceafdeling vind je bij klanten in heel Nederland. Ter plaatste verhelpen ze storingen en lossen onderhoudsvraagstukken op.
• Beheer sluitsystemen. Het beheer van sluitsystemen is bij bedrijven en instellingen nog altijd een ondergeschoven kindje. Bij de inrichting is doorgaans veel aandacht besteed aan de vereiste brand- en inbraakwerende maatregelen. Helaas laat het beheer vaak te wensen over, zeker dat van het hang- en sluitwerk. Safe beschikt over expertise om deze blinde vlek weg te werken.

Contactgegevens:
Safe Beveiliging
Zwolseweg 40/46
2994 LB  Barendrecht
Tel. +31 (0)88 40 88 800
info@safe-beveiliging.nl
www.safe-beveiliging.nl

Dit artikel staat in de rubriek 'Familiebedrijf' Raam en Deur september editie 5-2020.
Tekst Arie Grevers  Beeld Marjolein Ansink

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.