Kerntrekbeslag of SKG***?

Kerntrekbeslag of SKG***?

Woningcorporaties voldoen graag aan de voorwaarden van het politiekeurmerk als ze voordeuren van bestaande woningen beter willen beveiligen tegen inbraak. Maar weten ze wel hoe? Beschikken ze over voldoende kennis om een keuze te maken op basis van de beste prijs/kwaliteit afweging?

Wie aanspraak wil maken op het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), moet er onder meer voor zorgen dat de cilinder een trekkracht van 15kN kan weerstaan en dat het hang- en sluitwerk in staat is om ten minste drie minuten stand te houden tegen het geweld van inbrekers. Het keurmerk geeft een minimale prestatierichtlijn, dus men kan zelf bepalen hoe men dat invult, zolang de criteria van de richtlijn maar gehaald worden.

Het PKVW heeft een status in de markt verworven en woningcorporaties willen er graag aan voldoen; met name voor de woningen uit de bestaande voorraad. Maar hoe? Hebben ze enig idee welke hang- en sluitwerk er aan de voordeur moet? Valt de keuze op een SKG**-slot voorzien van kerntrekbeslag en sluitkom, op een SKG*** of gewoon op twee bijzetsloten elk met één SKG-ster? En zo zijn er nog enkele combi's die voldoen aan de PKVW-criteria. In alle gevallen wordt uiteraard een deugdelijk stel scharnieren toegepast.

Richtlijnen
Een beperkte belronde langs corporaties bevestigt de sterke positie van het keurmerk. Ook wordt duidelijk dat men door de bank genomen niet precies weet welke producten in een gegeven situatie het best kunnen worden toegepast. Op de vraag of men de voorkeur geeft aan een antikerntrekbeslag of een cilinder met SKG***, kwam steevast het antwoord dat er volgens de richtlijnen van het PKVW wordt gewerkt. Er blijkt onvoldoende inhoudelijke kennis in huis om onderscheid te kunnen maken met welke productcombinaties het meest optimale resultaat wordt bereikt. Als er voldoende kennis aanwezig zou zijn, is het voorstelbaar dat de keuze voor het specifieke inbraakwerende product overgelaten wordt aan de huurder. Deze mag dan bepalen met welke optie hij het beste uit de voeten kan. Opties uiteraard, die allemaal voldoen aan de richtlijnen van het PKVW.

Omdat de verbetering van de inbraakveiligheid meestal onderdeel is van een bredere renovatie zal de woningcorporatie de prestatie-eis van het keurmerk opnemen in het aanbestedingscontract en de productkeuze overlaten aan de uitvoerende partij. Deze op zijn beurt zal ongetwijfeld te rade gaan bij zijn hang- en sluitwerkleverancier. Het is de vraag of je via deze route uitkomt bij de meest optimale keuze of bij de keuze die het beste past bij de individuele huurder.

Particulieren
Particuliere huiseigenaren hebben die keuze in ieder geval. Zij kunnen zich laten informeren door een PKVW-bedrijf. Dat kan een sleutelservicebedrijf, een ijzerhandel of een beveiligingsbedrijf zijn, althans als ze beschikken over een PKVW-erkenning. Voor de samenstelling van dit artikel zijn er vier gebeld om te vragen naar hun ervaringen en het advies dat ze geven als klanten hun voordeur beter willen beschermen tegen inbraak. Het blijkt, dat hun antwoorden tamelijk eensluidend zijn. Ze vragen de klanten eerst naar het materiaal waarvan de voordeur gemaakt is. Bij particulieren heb je in hoofdzaak te maken met houten voordeuren. Bij bedrijfspanden kom je ook regelmatig aluminium en een enkele keer kunststof deuren tegen. In principe is er voor elk materiaal wel een inbraakwerend product aanwezig. Consumenten wagen zich echter zelden aan vervanging van het hang- en sluitwerk als het om kunststof en aluminium deuren gaat; bij een houten deur willen ze het karwei zelf nog wel eens ter hand nemen. Het is natuurlijk het meest verstandig om in alle gevallen het werk over te laten aan een vakman.

Antikerntrekbeslag
De PKVW-bedrijven zijn ook unaniem over de meest effectieve aanpassing. Primo: een antikerntrekbeslag. De gelegenheidsinbreker ziet van verre, dat het geen zin heeft aan de slag te gaan met zijn kerntrekgereedschappen. Hij zal eieren voor zijn geld kiezen en elders proberen zijn slag te slaan. Als je alleen de oude cilinder vervangt door een SKG***®, dan zal de inbreker toch zijn schroef in de cilinder draaien. Waarschijnlijk zonder succes, maar ondertussen heeft hij wel het cilinderslot vernaggeld. De vervangingskosten zijn dan doorgaans weliswaar te verhalen via de verzekering, maar je hebt er wel een hoop gedoe mee.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.