Kozijnprofielen trends en ontwikkelingen

Kozijnprofielen trends en ontwikkelingen

Branche op zoek naar antwoorden op snelle marktontwikkelingen

 

Duurzaamheid en digitalisering dicteren de toekomst

Een circulair kozijn uit kunststof, almaar meer prefab elementgevels, diepere profielen voor de duurzaamheid, een markt op zoek naar oplossingen voor BENG, kortere doorlooptijden in de productie dankzij de digitale fabriek – op het gebied van kozijnprofielen verschiet de horizon in rap tempo.

Zoveel vragen kregen ze bij profine niet eerder over een project. De pilot-renovatie van Woningcorporatie Stadgenoot aan het Amsterdamse Osdorpplein, door Hemubo en Schipper Kozijnen, met 500 circulaire K-Vision ReFrame-kozijnen uit 100 procent gerecycled kunststof, leidde tot een stroom aan feedback uit de markt. Veel van de vragen – van architecten voorop – gingen over de schijnbare tegenstelling van kunststof en circulariteit, aldus Henk Sprick, technisch manager bij profine: “Veel van hen vroegen hoe dat nou precies zat. Hoe kan een kozijn uit kunststof nou circulair zijn?”

Downcycling voorkomen
Bij profine noemt men het K-Vision ReFrame-profiel uit 100 procent gerecycled materiaal de grootste innovatie sinds jaren. Het gerecyclede kunststof granulaat voor het kozijn stamt uit eigen productieafval uit de profielextrusie, zaagafval van kozijnfabrikanten en oude kozijnen uit renovaties. Directeur van profine Jelmer Bijlsma noemt circulariteit een van de hot topics in de profielenbranche: “De overheid verlangt van de hele bouw – dus ook van ons – dat hij circulair wordt. Wij hebben dat opgepakt door de kansen te onderzoeken van recycling en gesloten kringlopen, van 100 procent hergebruik en het voorkomen van downcycling. Daaruit ontstond het ReFrame-profiel. Testbedrijf Kiwa heeft onze processen beoordeeld en vastgesteld dat profine met dit profielsysteem circulair werkt. Als aanvulling op ons convenant hebben diverse van onze partners ook hun processen laten beoordelen, waardoor de cirkel rond is.”

Nieuwe vormen van hergebruik
In theorie is elk denkbaar bouwproject uit te voeren met het K-Vision ReFrame-profiel, stelt technisch manager Henk Sprick van profine. Maar er is wel een praktische beperking: “Er komt nog steeds te weinig materiaal uit de markt om alles in 100 procent gerecyclede vorm te doen.” Dat roept de vraag op naar alternatieve oplossingen. Sprick: “We kijken inmiddels ook naar volledig hergebruik. Kun je het kozijn dat je uit een gebouw haalt in zijn geheel een tweede leven geven? Dat vraagt een ander verdienmodel, met een marktplaats voor te hergebruiken kozijnen. Een probleem is wel dat oude kozijnen meestal niet voldoen aan de eisen van nu. Kozijnen uit bijvoorbeeld de jaren zeventig zijn niet inbraakwerend en opwaarderen is moeilijk. Intern hebben we dat vraagstuk omgedraaid: kun je bij nieuwe profielen nu al rekening houden met eisen die over twintig of dertig jaar gaan gelden?”


Het K-Vision ReFrame-profiel van profine bestaat uit 100 procent gerecycled materiaal, afkomstig uit eigen productieafval bij de profielextrusie, zaagafval van kozijnfabrikanten en oude kozijnen uit renovaties.

Tripleglas en vacuümglas
Ook Schüco ziet de aandacht voor duurzaamheid als een essentiële ontwikkeling in de markt – bij kunststof profielen, maar ook bij profielen uit aluminium. Nagenoeg alle Schüco-producten zijn voorzien van een zilver of brons cradle-to-cradlecertificaat, meldt Schüco Nederland. 
 
Nagenoeg alle Schüco-producten zijn voorzien van een zilver of brons cradle-to-cradlecertificaat.

Bij kozijnproducent GevelNed uit de aandacht voor duurzaamheid zich in nieuwe Select Windows-kozijnproducten op basis van het voor de Nederlandse markt ontwikkelde Schüco LivIngprofiel. Als variant op het in 2019 op de markt gebrachte Energie Kozijn ontwikkelde GevelNed kortgeleden de duurzame SW Hefschuifpui, allebei gebaseerd op het 120 millimeter diepe Schüco LivIngprofiel-systeem. Het diepe profiel biedt ruimte aan tripleglas – waar de meeste winst te halen is als het gaat om de U-waarde.
Tegelijk groeit de vraag naar vacuümglas, constateert Henk Sprick van profine: “Daar gaat het qua profieldikte precies de andere kant op. Maar vacuümglas is moeilijk toe te passen in projecten met verschillende maten glas.”


Met proCoverTec levert profine een kleursysteem als antwoord op de geringe uv-bestendigheid van gerecyclede kunststof profielen.

Meer kleur
Na de pilot in Amsterdam leverde profine het circulaire K-Vision ReFrame-profiel aan Schipper Kozijnen, voor de renovatie van 120 flatwoningen in Purmerend, en aan Europrovyl voor 38 nieuwbouwwoningen in Amersfoort. Remco van Overdijk, technisch accountmanager van profine: “Het profiel is uitontwikkeld. Wel blijven we zoeken naar optimalisering van de coating. Bij de extrusie van gerecycled materiaal krijg je een grijzig profiel, met als – enige – nadelige eigenschap een geringere uv-bestendigheid. Wij hebben daarvoor het proCoverTec-kleursysteem, waarbij we het profiel rondom laktechnisch verbeteren voor de uv-bestendigheid.” Wij hebben daarvoor het proCoverTec-kleursysteem, waarbij we het profiel rondom laktechnisch verbeteren voor de uv-bestendigheid.”
Kleur is een topic in de branche, aldus Van Overdijk: “Vroeger was 70 procent van de profielen wit en crèmekleurig. Nu is dat in de particuliere markt helemaal omgedraaid naar zwart. In de projectenmarkt zien we steeds meer brons- en goudtinten.”


Het circulaire K-Vision ReFrame-kozijn van profine is na een pilot in Amsterdam ingezet bij de renovatie van flatwoningen in Purmerend en in 38 nieuwbouwwoningen in Amersfoort.

Ook bij houten kozijnen wordt meer kleur verlangd, vertelt Frank Jansen van Van de Vin: “Men vraagt tegenwoordig veel om blauw, groen en verschillende grijstinten. Die variatie verlangt men ook binnen projecten – zo leverden wij houten kozijnen voor 50 nieuwbouwwoningen waarin de architect in clusters van vijf woningen een andere kozijnkleur zette. Dat roept bij ons de vraag op welke spuitinstallatie we in de nabije toekomst aanschaffen – die moet deze vraag naar variatie goed aankunnen.”

Hout is hot
Duurzaamheid is vloeibaar, dat merken ze ook bij Van de Vin Ramen en Kozijnen in Heeze. De producent van houten kozijnen ontwikkelde duurzame kozijnen op basis van thermisch gemodificeerd Europees naaldhout, bedacht het EcoFIT-kozijn met tripelglas en bracht recentelijk ook een houten schuifpui op de markt, geschikt voor drielaags glas: vinSlide. Hoofd bedrijfsbureau Frank Jansen en applicatiebeheerder Rudolph den Boer stellen dat Van de Vin de wind mee heeft als het om duurzaamheid gaat: “Hout is hot. Het is natuurlijk, gunstig voor de CO-uitstoot en draagt bij aan een gezond binnenklimaat in een gebouw. En als hout gerecycled wordt, zorgt het recyclingproces niet opnieuw voor een negatieve milieubelasting.” Tegelijkertijd merkt Jansen dat de introductie van BENG nieuwe vragen oproept over duurzaamheid aan de gevel: “De markt is zoekende: wat zijn de beste oplossingen, hoe zit het met TOjuli. Iedereen zoekt. Ook wij kijken wat de nieuwe regelgeving betekent voor onze profielen.”


Van de Vin bracht dit jaar vinSlide op de markt, een houten schuifpui geschikt voor tripelglas.​

Digitale fabriek
Als het gaat om de productie, noemt Schüco Nederland procesaansturing in de fabriek, digitalisering en robotisering als belangrijke thema’s. Bij Van de Vin mondde de digitalisering uit in vinTracking, dat de kozijnproducent uit Heeze sinds afgelopen kerst intern uitrolt. Frank Jansen noemt het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen de belangrijkste reden om binnen het bedrijf de ‘digitale fabriek’ te introduceren: “De trigger was de wens om geen papier meer te gebruiken en alle informatie over onze kozijnen ‘live’ te hebben, gedurende het hele traject – van productie tot en met onderhoud en beheer. Met vinTracking scannen we het kozijn via een RFID-tag en alle informatie over dat kozijn is direct zichtbaar op het beeldscherm.”
Bij dat alles is het doel: first-time-right en doorlooptijdverkorting.Jansen: “We werken al heel lang lean om processen en kwaliteit te verbeteren. Nu doen we dat met vinTracking in brede zin. We werken samen met De Mors Kozijnen uit Rijssen, Adriaan van Erk Timmerfabriek uit Bergambacht en Matrix Software, waarbij de drie kozijnfabrikanten mede sturing geven aan de ontwikkeling van de software voor de timmerindustrie.”

    
Met VinTracking scant Van de Vin kozijnen via een RFID-tag. Inzet van vinTracking: first time right en doorlooptijdverkorting.

Madaster
In de toekomst ziet Rudolph den Boer kansen om met vinTracking ook service, beheer en onderhoud te stroomlijnen: “We zouden het systeem kunnen uitbreiden naar bokregistratie via gps. We denken aan een boog waar een vrachtwagen doorheen rijdt, zodat alle RFID-tags van de kozijnen in één keer worden gescand. Daarnaast overwegen we om deel te nemen aan materialendatabase Madaster. Dat is ook in verband met de Wet kwaliteitsborging: opdrachtgevers en aannemers willen weten uit welke materialen een kozijn bestaat. In de toekomst gaat het dan om een RFID-tag op het kozijn die verwijst naar een database waarin wij kunnen aangeven wie welke kozijninformatie kan inzien.”

3D-printen
Profine is een van de profielproducenten die 3D-printing inzet voor prototyping, als alternatief voor het maken van eerste ontwerpen in hout of kunststof. En ook een afdekkapje komt bij profine incidenteel uit de 3D-printer. Maar in de reguliere productie houdt profine vast aan beproefde grondstoffen, vertelt Sprick: “Wij horen van ons moederbedrijf dat het kunststof dat wij inzetten het meest economisch is, qua kosten en eigenschappen.” Wel zoekt profine naar alternatieven voor stalen verstevigingen. Sprick: “Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar glasvezel of kunststof. Ons K-Vision EcoForce is een volledig kunststoffen versterking, als alternatief voor staal. Voor niet al te grote elementen is dat een goede oplossing. Het profiel is ook beter te recyclen.” In 2020 voerde K-Vision partner Kumij in Zeist het eerste project uit met K-Vision-kozijnen versterkt met EcoForce. Aan de Prinses Margrietlaan in de wijk Kerckebosch verrezen 74 woningen met energielabel A.

Prefab en elementengevels
Volgens Schüco Nederland is de opkomst van de elementengevel een trend die in de toekomst steeds belangrijker zal worden. In stedelijke gebieden moet in kleine ruimtes worden gewerkt en is er vaak geen opslag.
In het verlengde daarvan wordt ook prefabricage belangrijker. Remco van Overdijk van profine: “De woningfabrieken komen eraan. Prefab inbouwen van kozijnen wordt wellicht belangrijker dan montage op de bouwplaats. En waar de montage van het kozijn nog op de bouwplaats gebeurt, vereist dat een simpeler en snellere inbouw. Onze partner kozijnfabrikanten spelen hier al op in en passen waar nodig hun processen aan.”

Dit artikel staat in de rubriek "TRENDS KOZIJNPROFIELEN" in de Raam en Deur juni editie 3-2021.

 

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.