Nieuw columnist Harm Leenders van Peutz

Nieuw columnist Harm Leenders van Peutz

Een tijd van komen en gaan

Best spannend maar daar is ie dan! Mijn eerste column, meteen eentje met een prikkelende titel. Die klinkt misschien negatief maar zo is het zeker niet bedoeld. Mijn voorganger als columnist, mijn gewaardeerde collega en vakgenoot Jacques Mertens, is aan zijn welverdiende pensioen begonnen. Verder uitstellen van de overdracht van de column kan niet meer en vanaf heden zal ik jullie voorzien van de up-and-downs van het testwerk in de laboratoria van Peutz.

Jacques trad in 1985 in dienst van Peutz en is (mede) grondlegger van meerdere van onze laboratoria, waaronder ons Laboratorium voor Brandbeveiligheid. Sinds de opening van het ‘brandlab’ was hij fulltime betrokken en zijn DNA is tot in de haarvaten van onze organisatiestructuur verweven. Ik durf wel te stellen dat we zonder zijn kennis, doorzettingsvermogen en eigenwijsheid niet toe waren geweest aan ons derde onderkomen. Voor de mensen die het niet weten: tot 2013 brandlab 1.0 in Roermond, tot 2023 brandlab 2.0 in Molenhoek en vanaf 2023 brandlab 3.0 in Haps. Er lijkt wel een patroon in te zitten, ik ben benieuwd waar we in 2033 staan.

Ruim twee jaar geleden nam ik het stokje over als hoofd Laboratorium voor Brandveiligheid. Een hele mond vol, maar gelukkig klinkt het formeler dan het is. Het kenmerk van de DNA-structuur van Jacques is dat we binnen het laboratorium informeel met elkaar omgaan en de ontwikkeling van het brandlab is een teamprestatie. De deuren van onze kantoortjes staan altijd open, die zonder drangers in ieder geval. Je zit langer met collega’s op kantoor dan met je partner op de bank dus een leuke werksfeer is superbelangrijk. Ik ben zelf nog regelmatig direct betrokken bij de testen: een lekker labdagje, laptop dicht, telefoon op stil en handen uit de mouwen. Als de klant een goed testresultaat heeft behaald, zijn dat de dagen die de meeste voldoening geven. Ik weet niet of ik reclame mag maken in deze column, maar kijk eens op www.werkenbijpeutz.nl voor de leuke vacatures in ons hechte team.

Maar terug naar de techniek en de ervaring uit het brandlab. Daarvoor heb in de volgende editie van Raam en Deur al meteen een interessant en bovenal belangrijk onderwerp te bespreken. De rookdoorlatendheid van deuren en ramen, zoals jullie weten middels het Europese classificatiesysteem EN 13501-2 aangeduid als Sa/S200. Waarbij Sa de weerstand tegen ‘koude rook’ (a van ambient) omschrijft en de S200 de weerstand tegen ‘middelwarme rook’ (200 graden Celsius). Tijdens de kouderooktest was het toegestaan de ondernaad af te plakken – de ondernaad wordt dus niet meegenomen in de test. In de nieuwe update van de classificatienorm EN 13501-2:2023 zijn er nu ineens twee nieuwe classificaties in het leven geroepen: Sa3 en Sa4. Hierbij is Sa3 de optie met een afgeplakte ondernaad en Sa4 de optie waarbij de ondernaad door de deur wordt afgedicht, bijvoorbeeld door een valdorpel. De ‘oude’ Sa is dus de ‘nieuwe’ Sa3. De consequenties daarvan zijn een mooi onderwerp voor de volgende column.

Harm Leenders
Hoofd Laboratorium voor Brandveiligheid bij Peutz

Tel. +31 (0)85 8228 684
E-mail: h.leenders@peutz.nl
www.peutz.nl/laboratoria/laboratorium-voor-brandveiligheid

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief