Nul Op de Meter Hypotheek niet populair bij banken

Nul Op de Meter Hypotheek niet populair bij banken

Huizenbezitters die voor een zogeheten nul op de meter hypotheek bij een bank aankloppen, lopen vaak tegen een muur op. 

Wettelijk gezien mag je voor een nul op de meter hypotheek of een hypotheek voor een energiezuininge woning 106 procent van de woningwaarde lenen, maar veel banken geven niet thuis.

Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 31 geldverstrekkers. De belangenorganisatie van huizenbezitters heeft daarover bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de bel getrokken. De bewindsvrouw heeft wonen in haar portefeuille.

Huizenbezitters mogen in 2018 maar honderd procent van de woningwaarde aan hypotheek lenen. Geld voor verbouwingen of voor de financiering van de kosten koper moet je zelf meenemen. Alleen als je energiebesparende maatregelen treft, mag je nog wel 106 procent van de woningwaarde lenen. Dat mag al sinds 2013. Op die manier hoopt de overheid dat meer huizenbezitters energiebesparende maatregelen gaan nemen. Lees meer over de nieuwe hypotheekregels die in 2013 zijn in gegaan.

Nul op de meter hypotheek
Maar in de praktijk blijkt, volgens het onderzoek van eigen huis, dat banken helemaal niet happig zijn om een hypotheek voor een energiezuininge woning of een nul op de meter hypotheek te verstrekken. Acht van de 31 onderzochte hypotheekverstrekkers doen hier niet aan mee: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank.

Rente-opslag over de hele hypotheek
Negen andere hypotheekverstrekkers willen hun klanten wel een hogere hypotheek voor een energiezuinige woning verstrekken. Maar ze berekenen daarvoor wel een renteopslag over het hele hypotheekbedrag. Die rente-opslag kan oplopen tot meer dan een half procent, aldus Eigen Huis. “Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant”, zegt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Rekenvoorbeeld hypotheek voor energiezuinige woning met rente-opslag
De belangenvereniging geeft in haar persbericht een voorbeeld van SNS, onderdeel van staatsbank De Volksbank. Iemand die een woning koopt met een waarde van € 300.000 kan maximaal € 318.000 lenen, mits het extra geld wordt besteed aan isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Bij SNS betalen klanten hiervoor de hoogste renteopslag. Deze bank berekent over de gehele hypotheek 0,55 % boven op de normale rente, waardoor de jaarlijkse lasten € 1.750 (bruto) stijgen.

Een huis met een energielabel F komt na dak-, gevel- en vloerisolatie en met HR++glas in aanmerking voor energielabel B. Deze investering kost ruim € 17.000 voor een gemiddelde tussenwoning. De eigenaar die deze verbeteringen uitvoert zal zijn jaarlijkse energierekening met ruim € 1.300 zien dalen.

Maar bij SNS gaat de netto hypotheeklast door de renteopslag ruim € 1.000 omhoog (40,85 % tarief inkomstenbelasting). Van de Velde: “De mogelijkheid om het geld dat je in isolatie hebt gestopt terug te verdienen, gaat dan in rook op. Je terugverdientijd loopt namelijk op tot meer dan 50 jaar.”

In het onderzoek blijkt dat veertien hypotheekverstrekkers geen rente-opslag rekenen op een hypotheek voor een energiezuinige woning of een nul op de meter hypotheek. Zij hanteren gewoon de actuele hypotheekrente.

Hypotheek voor nul op de meter woning verstrekken
Bij het verstrekken van een hypotheek voor een energiezuinige woning of een nul op de meter hypotheek gelden andere inkomenseisen dan bij een gewone hypotheek. Energiebesparende maatregelen tot 9000 euro blijven bij de inkomenstoetsing buiten beschouwing, aldus Eigen Huis. Wil je maximaal 106 procent van je woningwaarde kunnen lenen voor energiebesparing? Dan moet je wel minimaal een bruto inkomen van 33.000 euro hebben. Voor een nul op de meter-hypotheek geldt een bruto jaarinkomen van minimaal 25.000 euro. Bovendien moet je over een energieprestatiegarantie van minstens 10 jaar beschikken.

Bron: hypotheekgids.net

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief