Perfectie in design

Perfectie in design

Belisol levert aluminium puien voor iconisch Zeeuws duinhotel

Ga er maar aan staan. Ramen en puien van 2,75 meter hoog, een ronding in het kozijnkader, lastig te plaatsen zware puien ... Dat Tien Torens in Zoutelande geen eenvoudige klus was voor de kozijnleverancier stond buiten kijf. Belisol ging de uitdaging aan.

In 2012 verwierf Peter Bommelje, telg uit een geslacht van hoteliers, Duinhotel Tien Torens aan de Duinweg in Zoutelande. Het hotel dat ruim honderd jaar geleden gebouwd werd, dankt zijn naam aan de tien kerktorens die je vroeger kon zien vanaf de duintop. Hoewel de naam behouden bleef, is het oude hotel gesloopt. Aanvankelijk wilde Bommelje nagaan of het hotel met de oude witgeschilderde bakstenen gevel nog te redden was. Maar na een grondig onderzoek van architect Tinko Lokerse werd daar al snel van afgezien. De verdiepingshoogtes voldeden namelijk niet aan de eisen. Lokerse: “Om te kunnen voldoen aan het Bouwbesluit, zouden we elke verdieping moeten ‘liften’ tot een hoogte van 2,75 meter, een enorm dure ingreep. Bovendien was het hotel omgeven door een ontsierende geasfalteerde parkeerplaats. Dat zou na de renovatie niet anders zijn, want de gasten moeten toch ergens hun auto kunnen neerzetten. We waren er eigenlijk snel uit. Het oude hotel moest plaatsmaken voor een accommodatie die zowel aan de technische als de esthetische eisen zou voldoen.”

Een groene tempel 
Het resultaat is een piramidevormig gebouw van vijf bouwlagen (de onderste is een parkeergarage), volledig geïntegreerd in het duin. Dankzij de gekozen vorm, waarbij wand en dakhelling samenvallen, heb je in de zomer op alle terrassen zon – ook op de terrassen in de noordgevel. De architect heeft als het ware een duintop gecreëerd, waaronder tien luxe hotelappartementen schuilgaan. De betonnen luifels zijn bedekt met helmgras. Ze dienen als het ware als isolatie en zorgen ervoor dat het binnen bij zomerse temperaturen heerlijk koel blijft en in de winter lekker warm. Bovendien laten de grote luifels enkel ’s morgens en ’s avonds direct zonlicht toe, op momenten dat het nog weinig warmtekracht bezit.
Energetisch valt er ook veel te beleven aan hotel Tien Torens. Het is uitgerust met ledverlichting, pv-panelen en vacuümbuiscollectoren die de warmte van het zonlicht opvangen om het daarna te gebruiken voor warmwater en vloerverwarming. Dit alles maakt van het hotel een duurzaam en energieneutraal gebouw.

Veel belangstelling
Naast hotelkamers beschikt het gebouw op de duintop ook over ‘duinlodges’. Deze ruime appartementen zijn inmiddels allemaal verkocht. Wie een duinlodge bezit hoeft niet te kiezen tussen de privacy van een appartement en de gemakken van een hotel, zoals roomservice. De eigenaar verblijft zelf in het appartement, maar kan het tegelijkertijd ook verhuren. Elk appartement is namelijk zo ingericht dat er meerdere hotelkamers van gemaakt kunnen worden, ieder met een eigen balkon. Via het computergestuurde gebouwbeheersysteem kan de hotelbeheerder de toegang van de kamerdeuren aan de entreehal van een lodge afzonderlijk regelen. Ook de verhuur kan de eigenaar volledig in handen leggen van de hotelbeheerder. Door dit concept kan de eigenaar van een lodge een behoorlijk rendement op zijn aankoop halen. Niet verrassend dus dat de belangstelling groot was. Binnen een week waren vrijwel alle lodges verkocht.

Hoge esthetische eisen
Dit soort projecten behoort tot de bovenkant van de markt. Door het exclusieve karakter zijn de esthetische eisen relatief hoog. Dat geldt ook voor de kozijnen. Bij een project midden in de duinnatuur speelt het uitzicht een belangrijke rol. Het glasoppervlak is dan ook zo groot mogelijk gehouden en de kaders volgen de ronding van de uitsparingen in de betonnen constructie. Timko Lokerse: “Je wilt eigenlijk dat de overgang tussen buiten en binnen naadloos verloopt en visueel bijna wordt opgeheven. Daarom kozen we voor een verzonken dorpel en zo min mogelijk tussenstijlen. En waar mogelijk hebben we de tussenstijlen achter constructieve kolommen verborgen. En als ze dan toch in het zicht zitten, wilden we ze zo smal mogelijk houden.”
De architect heeft diverse materialen – aluminium, staal en vezelversterkt kunststof – onderzocht om het gewenste esthetische effect te bereiken voor de puien. Met de esthetische eisen en het kostenplaatje in het achterhoofd, kwamen de aluminium kozijnkaders van het Belgische Belisol als winnaar uit de bus. Het dossier belandde op tafel bij Marlon Mohnen, eigenaar van Belisol Goes.
Mohnen: “De sleutelwoorden van dit project zijn ranke profielen, grote raampartijen en een forse verdiepingshoogte. Ons antwoord is dan onze designlijn Holux-profielen, met smalle tussenstijlen. Verder is het kader niet in de betonnen uitsparing geplaatst, zoals gebruikelijk, maar in een stelkozijn er net achter, aan de binnenzijde. Daardoor verdwijnen de stijlen voor een deel achter de betonrand, waardoor ze een stuk smaller lijken. Tot slot is het glas vanuit de binnenzijde geplaatst, waardoor het aanzicht vanaf het terras lekker strak blijft.”

Extra moeilijk
Het technische centrum van Belisol heeft er een stevige dobber aan gehad. Het kreeg niet alleen te maken met een ronding in het kozijnkader dat door de gekozen constructie groter was dan de uitsparing. Bovendien waren enkele puien zo groot en zwaar dat het transport en het hijsen verre van eenvoudig waren. De ver overstekende luifels en het plaatsen van de zware gehard glazen elementen maakten de montage nog eens extra moeilijk.
Mohnen: “De uitdaging begon al met het inmeten. Dat moest bijzonder nauwkeurig gebeuren. Je weet nooit of de marges van de uitsparingen binnen het toelaatbare zijn gebleven. Dat is hier gelukkig wel het geval gebleken. Bouwgroep Peters verdient in dit opzicht alle lof. De prefab-betonconstructie is tot op de millimeter nauwkeurig gesteld. Vervolgens hebben we voorgesteld om de kozijnen op locatie te monteren in de stelkozijnen. Om dat te kunnen verwezenlijken moesten de montagevoorzieningen in de kozijnen licht afwijken van de standaard voorzieningen. We moesten de kozijnen immers in de fabriek kunnen demonteren en op locatie weer monteren. De glasplaten zijn met toegesneden materieel ingehesen. Een laatste uitdaging vonden we in het klimaat. In Zoutelande hebben we namelijk te maken met zilte zeelucht die bijzonder agressief op metalen kan inwerken. Om te voorkomen dat het aluminium oxideert, is het oppervlak voor het moffelen gepreannodiseerd (voorzien van een oxidelaag). Ondanks deze obstakels, is het project een paradepaardje geworden waar we met recht trots op kunnen zijn.”

Project: Duinhotel Tien Torens
Locatie: Duinweg 36, Zoutelande
Opdrachtgever/ontwikkelaar: Bommelje, Domburg
Architect: Lokerse Architecten, Biggekerke
Aannemer: Bouwgroep Peters, Middelburg
E/W Installateur: Van de Velde Installatiegroep, Yerseke
Kozijnenleverancier: Belisol, Goes
Projectinrichting: Lavoir, Arnemuiden/Terneuzen

Architectuur ontmoet natuur
Projecten waarin landschap en architectuur samenvloeien, zijn een specialisme van architectenbureau Lokerse Architecten. Voor het ontwerp van duinhotel Tien Torens liet architect Timko Lokerse zich inspireren door de duinnatuur die het hotel omringt. Landschap, architectuur en interieur zijn een uitgebalanceerd geheel geworden. Alles is erop gericht om gasten te laten genieten van deze bijzondere locatie. Het uitzicht en de beschutting danken de lodges aan hun inpassing in het duinlandschap. Ook het interieurontwerp zoekt door het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren aansluiting bij de duinnatuur.

Holux voor wie houdt van strak
Het Holux-assortiment van Belisol oogt strak en stijlvol. Het beslag en de raamscharnieren aan de binnenkant van het profiel zijn vakkundig weggewerkt. En het regenwater spoelt weg via verborgen kanaaltjes. Bij de deuren liggen het opendraaiend deel en het vaste kader in hetzelfde vlak. Deurscharnieren en -krukken worden standaard in de kleur van het deurpaneel uitgevoerd.
Holux-deuren zijn optioneel verkrijgbaar met een onderdorpel die zorgt voor een goede luchtdichtheid. Ze zijn standaard voorzien van drie dievenklauwen aan de scharnieren. In combinatie met de meerpuntssluiting met pen/haak kan de deur niet uit de scharnieren getild worden. Zowel aan de krukzijde als aan de scharnierzijde is de deur – in gesloten stand – steeds op drie punten vergrendeld.
Boven dien heeft Belisol verschillende systemen ontwikkeld die telkens een stapje verdergaan in thermische isolatie. Zo kun je naast een basisuitvoering met een isolerend aluminium kader en dubbel glas kiezen voor een aluminium kader met isolatie onder de beglazing en drievoudige beglazing.
Het Holux-assortiment is te verkrijgen in meer dan tien standaardkleuren, waarbij de binnenkant desgewenst een andere kleur kan hebben dan de buitenzijde.

Tekst Arie Grevers Beeld Belisol en Tinko Lokerse

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief