Slim binnenkomen per app

Slim binnenkomen per app

Telefoneren met je deur

De interesse in elektronisch openen en sluiten neemt gestaag toe. In de race om de gunst van de gebruiker rollen leveranciers aanhoudend innovaties en noviteiten uit voor ‘smart home’ en ‘smart office’. ‘Smart entry’ met de mobiele telefoon is hard op weg het nieuwe normaal te worden.

Vooral op de consumentenmarkt groeit het aantal gebruikers hard dat ramen en deuren opent en sluit met de eigen smartphone – in sommige gevallen het epicentrum van een compleet per app aangestuurd domoticapakket voor thuis. Aan de aanbodzijde is volop keuze aan elektromechanische producten die die wens bedienen, zoals het Yale Linus Smart Lock, Loqed Touch Smart Lock, Bold Smart Lock, Nuki Combo 2.0, Danalock V3 en Desi Utopic R. DOM levert Tapkey, Iseo ontwikkelde de Smart-serie met Argo-app, Maco heeft OpenDoor BlueTooth Touchkey met ekey-home app, Schüco bracht met Building Skin Control (BSC) inclusief Door Control System (DCS) met SmartTouch App een compleet domoticasysteem voor het hightechkantoor of -woonhuis op de markt.

Rijpe markt
Directeur van de Algemene Branchevereniging VHS Arjen Koole kan de groei van de smartphone als sleutel op de consumentenmarkt niet staven met harde cijfers. Maar de bewegingen op die markt zijn een goede indicatie van die groei: “Het aanbod is toegenomen, de markt gerijpt. Elektronisch toegangsbeheer is een volwassen markt. Veel leveranciers hebben nieuwe of vernieuwde producten. Dat is een belangrijke graadmeter voor de groei.” Toegangsbeheer met de smartphone ziet Koole niet alleen bij particulieren toenemen, maar ook in het hotelwezen en de zorg: “En ook in appartementencomplexen is de telefoon als sleutel sterk in opkomst, zeker voor algemene deuren.”

  Arjen Koole, directeur van de Algemene Branchevereniging VHS.

Pluspunten
Voordelen van openen en sluiten met een smartphone zijn er volop, beweren fabrikanten. Met de telefoon gaat de deur handsfree open, en openen en sluiten kan op afstand; bij afwezigheid de huisdeur tijdelijk ontgrendelen voor de pakketbezorger, Airbnb-gast of schoonmaker, is een pluspunt. Bovendien blijft inzichtelijk wie wanneer het huis betrad: apps op de smartphone houden alle deurbewegingen bij. Bijkomend voordeel van de smartphone als sleutel: lagere beheer- en onderhoudskosten. Heisa bij verlies van traditionele sleutels is verleden tijd. Een sleutel bijmaken hoeft niet meer, cilinders uitwisselen evenmin. En als de smartphone zoek is, verwijdert men via de app of op de computer de toegangsrechten voor de uit het oog geraakte mobiel.

Gadgets
Op de consumentenmarkt is veel vraag naar gadgets en snufjes, stelt Koole – waarbij elektronisch openen en sluiten via de mobiele telefoon met stip is gestegen: “Dat aanbod neemt toe. De consument wil het ook niet anders. Die kijkt vooral naar gebruiksgemak. Thema’s als veiligheid en privacy lijken daarbij helaas wat minder relevant. De consument stelt als eerste de vraag: ‘Hoe makkelijk is het?’ En dan pas: ‘Hoe veilig is het eigenlijk?’ Het is wat dat betreft als met gratis apps: iedereen zet ze op zijn telefoon en gebruikt ze, met weinig aandacht voor de risico’s, totdat er iets fout gaat uiteraard. Bij bedrijven is de aandacht voor de veiligheid en het beheer van de systemen wel aanzienlijk groter.”

Weinig investeringsbereidheid
Bij al dat enthousiasme voor apps die deuren aansturen, is de investeringsbereidheid onder consumenten niet heel groot, stelt Arjen Koole. Dat geldt overigens ook voor zakelijke partijen als woningcorporaties en zorgorganisaties: “Ook corporaties houden vaak vast aan mechanische producten. Het blijkt lastig om deze partijen te overtuigen van de langetermijnvoordelen van elektronisch toegangsbeheer, met name beheer en onderhoud. Men kijkt erg naar de aanvangsinvestering. In de zorg zien we dat ook. Daar opteert men vaak voor de goedkoopste oplossing: het sleutelkluisje. Alternatieven zijn er wel degelijk en in principe leveren alle partijen hiervoor inmiddels producten.”

Manco: eisen
Groot manco van elektronisch toegangsbeheer is het gebrek aan normen en eisen voor de systemen en aan de communicatie. Volgens Koole wordt op Europees niveau wel hard gewerkt aan classificatie en certificering: “Dat is een traject van jaren. Het is ook hoog tijd.”
Nu al zijn er op productniveau wel normen en ook voor de veiligheid en beveiliging van de communicatie zijn daarin eisen gedefinieerd. Maar niet voor systemen als geheel. Op het terrein van slimme deursloten komt daar dit jaar verbetering in, stelt Koole: “In de tweede helft van 2021 wordt voor slimme deursloten een Europese norm gepubliceerd. Wij als VHS zijn daarbij betrokken. De norm betreft de producten en de communicatie voor de producten, waarbij het draait om de mechanische en elektronische veiligheid van de componenten, de risico’s van hacken, om cybersecurity.”

Groei krijgt vaart
En over tien jaar? Hoe staat het elektronisch sluiten er dan voor? Koole is terughoudend als het gaat om voorspellen, maar durft wel te stellen dat de groei doorzet en vaart krijgt: “Het elektronisch toegangsbeheer gaat snel groeien, zeker bij particulieren. Men is zich inmiddels goed bewust van de voordelen. En door corona werken mensen momenteel weliswaar meer thuis, maar openen op afstand en selectief toegangsrechten verlenen, worden steeds zichtbaarder als pluspunten van deze producten en technieken. De markt van het elektronisch toegangsbeheer is volwassen geworden. Het pionieren ligt achter ons en de voordelen zijn evident.”

Maco Smart Home
Binnen het overkoepelende Maco Smart Home-aanbod levert Maco vanaf het tweede kwartaal van 2021 de nieuwe veilige en volmotorische driepuntsvergrendeling: de M-TS. Deze is compatibel met Maco’s openDoor assortiment, zoals vingerscanners, codetableaus en paslezers en andere smart home en smart entry toegangscontrolesystemen. Diverse gateways of sensoren kunnen worden toegevoegd, bijvoorbeeld Somfy Tahoma. Maco levert een compleet domoticaprogramma met integrale elektronische aansturing voor ramen, deuren en hefschuifdeuren, waaronder ook de A-TS uit de Protect Excellent-line, die sleutelloos motorisch ontgrendeld wordt.

 

API-koppeling voor AirKey
Al in 2013 bracht EVVA AirKey op de markt. Aanvankelijk alleen geschikt voor Androidtoestellen met NFC, draait Airkey sinds drie jaar ook op BLE (bluetooth low energy) en is hiermee ook compatibel voor iOS- gebruikers en geschikt voor 98 procent van alle smartphones. Airkey heeft inmiddels API-koppeling. EVVA’s AirKey functioneert met offline componenten die met tussenkomst van Android of iOS smartphone online zijn, zonder (kostbare) infrastructuur zoals kabels en routers. Digitale sleutelrechten (periodiek, tijdelijk, permanent of een mix) geeft men in AirKey versleuteld uit via de app. Alle handelingen worden gelogd en vastgelegd op de ‘vervallen’ deur en op persoonsniveau. De elektronisch cilinder van EVVA heeft een modulaire opbouw. Voordeel: de cilinder is eenvoudig op locatie aan te passen aan individuele deuren. Ook een hybride oplossing is mogelijk, met mechanische cilinders in minder belangrijke deuren en elektronische in belangrijke deuren.

Integratie met andere functies
Met het DCS (Door Control System) van Schüco, bedoeld voor het hogere marksegment in de particuliere woningbouw, kan niet alleen de huisdeur met bluetooth geopend worden. Aan het modulaire DCS is bijvoorbeeld ook videobewaking, inbraakdetectie en vingerscan te koppelen. De deur kan binnen DCS ook per app op de smartphone bediend worden (SmartTouch-app, voor iOS en Android). Om de kwaliteit van de videoweergave (van het display in de DCS-voordeur) te borgen, verlangt het systeem breedband internet met ten minste 5 Mbit/s upload bandbreedte. Binnen DCS kan gebruik worden gemaakt van Schüco Cloud voor pushberichten.

Voetbeweging in plaats van app
Geen app die de deur opent, maar een voetbeweging: het handsfree eDeurbeslag van Hoppe doet denken aan de systemen waarmee in sommige auto’s de kofferbak wordt geopend. Hoppe introduceerde het handsfree eDeurbeslag in 2019 op de beurs in München. Het eDeurbeslag werkt met een transponder die door de deur op afstand wordt herkend, gevolgd door de projectie van een lichtkegel op de grond voor de deur. Met een voetbeweging over het licht ontgrendelt men de deur. Hoppes eDeurbeslag leent zich voor de meeste A-merk elektrische sloten.

Smart-air Openow app
Mauers Smartair Openow-oplossing maakt gebruik van de smartphone. Het systeem bestaat al enige jaren, maar Mauer brengt met regelmaat verbeteringen in het product aan. Met de Openow-app worden virtuele sleutels toegelaten in de mobiele telefoon en kunnen deuren contactloos geopend en gesloten worden. Ook kan men virtuele sleutels aan bezoekers sturen, inclusief een tijdstip voor de verleende toegangsrechten. De Openow-app is beschikbaar voor iOS en Android en maakt gebruik van bluetooth low energy. De Openow-app is beveiligd en de rechten worden op een beveiligde manier naar de telefoon van de gebruiker verzonden. Voor veilig gebruik van de Openow-app vraagt Mauer gebruikers tevens om de toegang tot de smartphone goed te beveiligen, zodat ook het gebruik van de app veilig is. Voor extra veiligheid is de Openow app ook te beveiligen met eigen pincode, meldt Mauer.

 

Dit artikel staat in de rubriek "Elektronisch Toegangsbeheer" Raam en Deur editie 1-februari 2021.
 
Tekst Hans Fuchs Beeld VHS, Maco, Hoppe, Mauer, Schüco, EVVA

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.