Toegangscontrole

Toegangscontrole

DOM Nederland levert toegangscontrole voor onderwijsinstelling in Sommelsdijk

Veilig en veelzijdig digitaal sluitplan voor Beroepscampus

Het ontwerpen van een efficiënt en veilig sluitplan voor de nieuwe Beroepscampus was geen eenvoudige opgave. Een gebouw met meerdere eigenaren waar dagelijks ruim duizend scholieren, studenten, docenten en andere groepen gebruik van maken – met verschillende toegangsrechten voor deuren, lockers en kasten. Samen met een team van de Beroepscampus installeerde DOM Nederland een flexibel en veilig digitaal toegangscontrolesysteem.

De Beroepscampus aan de Langeweg in Sommelsdijk is het onderkomen van zes verschillende scholen, vmbo en mbo. Daarnaast wordt het gebouw ook gebruikt door ondernemers in de regio en de gemeente Goeree-Overflakkee. Het gebouw kenmerkt zich door een open, lichte en veilige structuur. De lokalen en verschillende praktijkruimtes liggen vooral aan de buitenzijdes. De beroepsopleidingen spelen een belangrijke rol in de regio en leiden een grote groep leerlingen en studenten uit Zeeland en Zuid-Holland op. Daarmee dragen ze bij aan de regionale economie door jonge vakmensen klaar te stomen voor een carrière bij bedrijven in onder meer de groene sector, horeca, techniek, zorg en dienstverlening. De bouw van het schoolgebouw startte in 2018 en begin 2020 werd het eerste gebouw leeg opgeleverd. Diane van der Weijde, beleidsadviseur Beroepscampus en projectleider tijdens de bouw namens de gebruikers, vertelt: “De gebruikers hebben in de voorbereiding een werkgroep Bedrijfsvoering gevormd. In die werkgroep besloten we bijvoorbeeld om allemaal dezelfde meubels te gebruiken en kozen we voor één toegangscontrolesysteem.”

Veiligheid leerlingen gewaarborgd
Het toegangscontrolesysteem en het daaraan gekoppelde sluitplan moest aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: “We willen de leerlingen en studenten optimale vrijheid bieden op de plekken waar ze buiten de lessen verblijven. De kantine, centrale ruimtes en toiletten bijvoorbeeld. Tegelijkertijd moeten de lokalen, praktijkruimtes, kasten en andere plekken goed afgesloten zijn.” Van der Weijde geeft een voorbeeld. “In de praktijkruimte van het profiel Bouwen en Wonen staan veel machines en gereedschappen. We willen niet dat iedereen daar zomaar kan rondhangen zonder dat een docent bij aanwezig is. En in de grote horecakeuken met bakkerij liggen messen en staan fornuizen. Daar mogen leerlingen alleen naar binnen als ze les hebben.”

Multifunctionele tags
Om die ruimtes eenvoudig en veilig af te kunnen sluiten, is gekozen voor het digitale DOM ENiQ Guard-deurbeslag. Daarbij kregen ze advies van hang-en-sluitwerkspecialist Johan van der Kooij van JVDK Consultancy. “Het grote voordeel van het Guard-beslag is dat je het alleen aan de buitenzijde van de deur hoeft te controleren. Van binnenuit kan de deur altijd gewoon met de deurkruk geopend worden”, zegt Marcel Boel, sales manager digitale toegangscontrole van DOM Nederland. Dat gemak is niet het enige pluspunt van de zogeheten ofline data on card-oplossing. Het deurbeslag is uitgevoerd met een batterij zodat bekabeling achterwege kan blijven. Daardoor kan het systeem sneller en zonder bouwtechnische aanpassingen gemonteerd en geïnstalleerd worden. Door alleen de 184 deuren van lokalen, medewerkerstoiletten, kasten en praktijkruimtes met het digitale Guard-deurbeslag uit te rusten, hebben alleen de docenten en het onderwijsondersteunend personeel een tag nodig. Boel: “De tags zijn multifunctioneel. Niet alleen geven ze toegang tot de lokalen en ruimtes waar ze die dag moeten zijn, met dezelfde tags kunnen ook de persoonlijke kluisjes geopend worden en wordt de printer bediend.” De rechten op de tag vervallen aan het eind van iedere schooldag automatisch. Bij binnenkomst moeten medewerkers eerst langs de receptie waar ze via een update-lezer op de balie rechten toegewezen krijgen. “Een bewuste keuze”, zegt Van der Weijde. “Zo houden we controle en blijven de rechten actueel. En als iemand de tag kwijtraakt, staan daar geen rechten meer op. Het is dus vooral keuze voor veiligheid.”


Voordeel van het Guard-beslag is dat toegangscontrole alleen aan de buitenzijde plaatsvindt. Van binnenuit kan de deur altijd gewoon met de deurkruk geopend worden

Eigen beheerders
Hoewel de opleidingen ieder hun eigen plek binnen het gebouw hebben, wordt regelmatig gebruikgemaakt van elkaars lokalen. Ook daarvoor biedt de digitale sluitoplossing voordelen. Van der Weijde: “Niet alleen omdat je flexibel bent binnen de toewijzing en het gebruik van lokalen, maar je weet ook wie er voor het laatst gebruik heeft gemaakt van een ruimte of lokaal. Dat kan handig zijn als bijvoorbeeld zaken beschadigd zijn.” De Beroepscampus heeft gekozen voor een offline beheersysteem. “Onze eigen beheerders regelen de rechten en voeren die hier op school in. Zo zitten we zelf kort op dat proces en kunnen we snel zaken aanpassen als dat nodig is. Dat werkt bijzonder prettig.” Boel vult aan dat het systeem dankzij de encryptie van DOM optimale veiligheid biedt. “De data op de tag is versleuteld zodat deze alleen binnen ons systeem werkt en niet door onbevoegden gebruikt of gekopieerd kan worden.”


De beheerders van de Beroepscampus regelen zelf de rechten op de tags en voeren deze op school in. Zo kunnen ze de rechten snel aanpassen als dat nodig is.

Veilig en degelijk plan
Het restaurant van de school en de te huren vergaderruimtes hebben een eigen ingang en de gasten daarvan kunnen niet vrij de school in. “Die rechten kennen we niet toe aan de tags die de huurder van de ruimte krijgt”, legt Van der Weijde uit. “Ze kunnen naar binnen en gebruikmaken van de ruimtes die ze nodig hebben. Ook weer heel flexibel, makkelijk en veilig.” “Een goede toegangscontrole werkt voor je, daar zien we hier op de Beroepscampus weer een goed voorbeeld van”, zegt Boel. “Door de openbare ruimtes vrij toegankelijk te maken en de ruimtes die je niet vrij toegankelijk wilt hebben af te sluiten, creëer je een gebouw waarin iedereen veilig zijn of haar weg vindt. Het was een beste uitdaging om tot dit sluitplan te komen, maar er ligt nu een veilig en degelijk plan.”
Het monteren van de DOM ENiQ Guard-deurbeslagen is in twee fases uitgevoerd, vertelt Boel: “In de eerste fase zijn er 114 Guard-beslagen en twee Pro-cilinders geleverd. In de tweede fase zijn er nog eens 70 Guard-beslagen en zes Pro-cilinders bij gekomen. Daarmee zijn dus bijna 190 deuren uitgerust met ons digitale deurbeslag. En alle medewerkers hebben met onze tag niet alleen de digitale sleutel in handen, maar ook de toegang tot hun eigen kluis en de printer. Extra’s die meerwaarde bieden binnen één toegangscontrole platform.”


Met de multifunctionele tag kunnen medewerkers ook de persoonlijke kluisjes openen en de printer bedienen.

Tekst Geert Hilferink | Beeld Marjolein Ansink
Raam en Deur editie 1-2023 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.