Trends in cilinders

Trends in cilinders

Kleur en uitstraling minder belangrijk
Snelle innovatie in cilindertechniek

 

 

Cilinders vormen het hart van ieder slot en zijn essentieel in de beveiliging van deuren en ramen. Het verbaast dan ook niet dat fabrikanten zich bij iedere innovatie vooral op technische verbeteringen en uitbreiding van mogelijkheden richten. Toch spelen ook kenmerken als gemak en flexibiliteit een grote rol in vernieuwing, zo blijkt uit een rondgang langs fabrikanten.

De groeiende belangstelling voor elektronische sluitsystemen en cilinders is een trend die fabrikanten al geruime tijd opmerken – binnen hun eigen bedrijf en ook in de markt. Vooral het bedrijfsleven en grote instellingen geven steeds vaker de voorkeur aan elektronische sluitsystemen. Het gebruiksgemak van de sluitsystemen met tags, cards of mobiele telefoons is voor organisaties reden om te kiezen voor een elektronisch systeem. De meeste consumenten blijven voorlopig echter nog trouw aan de mechanische sleutel. Niet alleen uit kostenoogpunt, maar ook omdat de meesten veel waarde hechten aan de fysieke controle of een deur ook wel echt dicht zit. “Veel consumenten staan nog huiverig tegenover volledig elektronische systemen. Ze willen zelf de controle over het fysiek afsluiten van hun woning of schuur en vertrouwen daarvoor nog niet op een tag of app”, zegt Marnix Arkesteijn, productmanager Benelux bij Assa Abloy.

SKG*** nieuwe standaard
Gevraagd naar actuele ontwikkelingen binnen de productcategorie cilinders ziet Arkesteijn, net als collega’s van andere fabrikanten, dat veiligheid een speerpunt is en blijft. “Voor alle markten geldt dat SKG*** de nieuwe standaard wordt, zowel voor mechanische als elektronische systemen.” Menno Bouwens, business line manager van AXA Home Security bevestigt dat ‘de mate van beveiliging die een cilinder biedt altijd centraal staat’. “Binnen de vier verschillende series die wij in het assortiment hebben, bieden we een oplopend veiligheidsniveau. Hoe hoger de serie, hoe meer beveiligingskenmerken we toevoegen. Op die manier is het voor de klant eenvoudig om een product met het juiste veiligheidsniveau voor de betreffende toepassing te selecteren.”

 Online tool AXA Home Security
Volgens business line manager Menno Bouwens werkt AXA Home Security hard aan de ontwikkeling tot ‘totaalleverancier voor raam en deur’. “Als het gaat om ons assortiment voor ramen zijn we al vele jaren een grote speler. Maar ook met ons assortiment voor deuren zijn we hard op weg naam te maken in de professionele handel en doe-het-zelfzaken.” Een stap die in deze ontwikkeling gaat helpen is de lancering van een online tool waarmee de professionele vakhandels en de bouwmarkten cilinders en sleutels kunnen bijbestellen. “De meeste professionals hebben voldoende kennis over bijbestellen, maar in de bouwmarkten is het kennisniveau meer afhankelijk van de medewerker. Als we dit najaar de online tool lanceren, kunnen we onze klanten ongeacht hun specialistische kennis snel en eenvoudig helpen bij het bijbestellen.” In de tool staat informatie over onder meer de beveiligingskenmerken en het goed opmeten van de cilinders. “Er zijn veel afwijkende maten dus het goed opmeten van de te bestellen cilinder is essentieel. Door die stappen duidelijk in de tool uit te leggen, ontzorgen we onze klanten zodat zij snel de juiste cilinders en sleutels kunnen vinden.”

Eigen assemblage
AXA Home Security beschikt in Veenendaal over een eigen assemblagelijn. “Onze klanten kunnen zo bij bijbestelling van een cilinder binnen 48 uur de kopie in huis hebben. Een aantrekkelijke troef, want we zien dat steeds meer mensen het gemak van één sleutel voor- en achterdeur en berging of schuur willen. Door onze eigen assemblagefaciliteit kunnen wij flexibel inspringen op de wensen van zowel de professionele als doe-het-zelfklant”, zegt Bouwens.
Naast snelheid en gemak voor de handel levert de assemblagelijn de producent ook de mogelijkheid om specifiek maatwerk te leveren. Bouwens: “Zo leveren we voor industriële klanten hele lange cilinders. Het biedt ons bovendien de gelegenheid om continu onze collectie zelf door te ontwikkelen.”

Niet te hacken
Een belangrijk pluspunt van mechanische cilinders ten opzichte van elektronische is de veiligheid. “Een mechanische cilinder is niet te hacken. Mede daardoor zijn de mechanische sluitsystemen ook nog steeds favoriet bij veel highsecurity bedrijven en instellingen. Toegang tot hun panden door onbevoegden kan hun bedrijfsvoering ernstig bedreigen. Daarom vertrouwen zij veelal op mechanische oplossingen waarbij ze onder meer profiteren van het patent dat de fabrikant 20 jaar lang heeft. In die periode kan niemand anders ongecontroleerd een sleutel voor de betreffende cilinders leveren”, zegt Arkesteijn.


Een mechanische cilinder is niet te hacken. Mede daardoor zijn de mechanische sluitsystemen ook nog steeds favoriet bij veel highsecurity bedrijven en instellingen.

Originele kopie beter
Veel sleutelexperts bieden hun klanten de mogelijkheid om extra sleutels bij te laten maken en doen dit zelf in hun winkel. “Begrijpelijk”, zegt Marnix Arkesteijn, productmanager Benelux bij Assa Abloy, “maar niet in alle gevallen even verstandig.” Arkesteijn snapt dat de expert de klant direct wil helpen, maar het kan volgens hem om meerdere redenen slimmer zijn een originele kopie te bestellen bij de fabrikant. “Als een consument met een gebruikte sleutel aan je balie staat, is het profiel van die sleutel altijd beschadigd. Afhankelijk van de leeftijd van de sleutel en het gebruik ervan zorgt de slijtage van de sleutel voor een minder soepele werking van een cilinder. Als je van zo’n sleutel een kopie maakt, kopieer je ook de slijtage, met alle gevolgen van dien.” Een originele kopie opvragen bij de fabrikant is dan een kwalitatief betere optie. “Je verkoopt daarmee een duurzamere oplossing aan de klant. Maar het biedt je als sleutelexpert uiteindelijk ook een kans op meerverkoop omdat de klant een tweede keer in de winkel moet komen om de nieuwe sleutel op te halen.”

Keersleutel
Een trend die de fabrikanten in mechanische cilinders zien is de opkomst van de keersleutel. “Werd die eerder vooral in de utiliteit gebruikt, tegenwoordig groeit de vraag naar de dubbelzijdige sleutels ook in de residentiële markt. Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan geboorde in plaats van gezaagde sleutels. Ze zijn minder puntig en scherp en je kunt ze makkelijker in het slot steken. Sommige mensen vinden dat een stuk comfortabeler”, zegt Bouwens. Ook bij Assa Abloy zien ze die ontwikkeling. “Bij een deel van de klanten leeft bovendien het idee dat een keersleutel veiliger is en meer mogelijkheden heeft, maar dat is niet altijd het geval. Bij een gezaagde sleutel kun je acht verschillende dieptes zagen. Omdat een keersleutel altijd in spiegelbeeld geboord moet worden, kun je daar veel minder diep boren. Dat een keersleutel altijd veiliger zou zijn, is dan ook niet waar.”

Dwarsdoorsnede van een slot met keersleutel. Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan geboorde in plaats van gezaagde sleutels.

Doorontwikkelen
Hoewel elektronische sluitsystemen ieder jaar weer terrein winnen, blijven fabrikanten ook in mechanische investeren en vernieuwen. EVVA zoekt het in de combinatie hiervan en past deze toe in zowel het AirKey als Xesar-platform. “Door de modulaire opbouw van onze cilinders met mechanische en elektronische onderdelen zijn er volop mogelijkheden bij het gebruik van sleutels, combisleutels, tags en smartphones en bieden we hiermee een hybride oplossing”, zegt Ralph Klomp, commercieel technisch adviseur bij EVVA. Ook Arkesteijn benadrukt dat ‘mechanisch voorlopig onmisbaar blijft’. “Je hebt altijd een mechanische bypass nodig, voor als een elektronisch sluitsysteem om wat voor reden dan ook niet werkt.” Maar de vernieuwing beperkt zich niet alleen tot de mechaniek van de cilinders. Ook de combinatie met de sleutel is aan evolutie onderhevig. Klomp: “Een goed voorbeeld zijn de cilinders en bijbehorende sleutels met bewegende delen erin. Daarmee vormen sleutel en cilinder nog meer een eenheid die het maken van een illegale kopie verder bemoeilijkt.”

Software wordt applicatie
Bij de digitale toegangscontrolesystemen zijn het vooral de apps die de trend zetten. “We zien daarin echt een verschuiving. Vooral kleine en middelgrote bedrijven hebben behoefte aan een eenvoudig te beheren elektronisch toegangscontroleplatform zonder een ingewikkelde en kostbare software-implementatie. Binnen de app heb je beschikking over de belangrijkste functionaliteiten voor het beheer en kun je kiezen voor de smartphone als sleutel en/of tag of kaart, zegt Marcel Boel, salesmanager digitale toegangscontrole bij DOM. Steeds vaker is het een eis dat zo’n platform geïntegreerd kan worden binnen bestaande systemen. “De eindgebruiker verwacht open api’s waarmee die koppeling gemaakt kan worden. Gebruiksgemak speelt een belangrijke rol, net als draadloze oplossingen die steeds vaker gevraagd worden.” Ook hiervoor geldt dat het vooral bedrijven en instellingen zijn die de overstap naar draadloze elektronische toegangscontrole willen maken.

Continue hoofdrol voor beveiliging
Marcel Boel, salesmanager digitale toegangscontrole bij DOM benadrukt dat beveiliging voorop staat bij de (door)ontwikkeling van elektronische sluitsystemen. “Daarin investeren we continu. De communicatie tussen cilinder en sleutel – in welke vorm dan ook – moet altijd optimaal beveiligd zijn en hackers geen kans bieden. Of het nu gaat om een tag, een card of een app op een smartphone.” Het komt volgens Boel regelmatig voor dat elektronische toegangssystemen gehackt zijn of een poging daartoe wordt ondernomen. “We kennen allemaal verhalen over scholieren en studenten die het een sport vinden om systemen te hacken, tegoed op een kaart te schrijven en zo gratis te kunnen reizen of eten in het restaurant van de school of universiteit. Hoe groter de impact, hoe aantrekkelijker zo’n product of toepassing voor hackers is. Wij moeten ervoor zorgen dat we hackers altijd voor zijn. Dat verlangen klanten van ons, maar wij ook van onszelf. Daarom investeren we continue in technologie waarmee we onze sluitsystemen veilig houden.”

Kwaliteit
Boel benadrukt dat alle nieuwe toepassingen en innovaties standaard voldoen aan hoge kwaliteitseisen. “Dat houdt in dat ze standaard een hoge inbraakwerendheidsklasse SKG*** hebben, binnen en buiten toepasbaar zijn door een hoge IP-waarde en bovendien zijn ze altijd brandwerend getest en online, offline en/of on-card te gebruiken en zijn met zowel NFC als bluetooth-technologie uitgerust.”
Die ontwikkeling zien ze bij EVVA ook. “Het gebruik van de smartphone als sleutel heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, vooral in het bedrijfsleven en bij grote organisaties. Steeds meer mensen zijn opgegroeid met een smartphone en ook voor bankzaken op hun smartphone vertrouwt. Daarmee wordt de drempel om de smartphone ook als sleutel te gebruiken steeds lager”, zegt Klomp, die verwacht dat elektronisch toegangsbeheer uiteindelijk ook in woningen flink zal gaan groeien.

Arbeidsmigranten
EVVA zag de afgelopen tijd een stijgende belangstelling voor zijn AirKey-sluitsystemen vanuit uitzendorganisaties die tevens de huisvesting van arbeidsmigranten verzorgen. “Niet alleen kunnen ze met AirKey eenvoudig en snel het sleutelbeheer regelen, ook kunnen ze volgen wie waar is geweest, indien dit wenselijk wordt geacht door de beheerder of lokale autoriteiten”, zegt Ralph Klomp, commercieel technisch adviseur bij EVVA. De werknemers ontvangen via hun smartphone de sleutelrechten waardoor er van een fysieke sleuteloverdracht geen sprake meer is. Klomp: “De AirKey-app weet bovendien waar de componenten zich bevinden in het sluitsysteem en wijst de gebruikers de weg via de navigatie-app.” AirKey voldoet aan de EU-verordening gegevensbescherming (AVG) en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Christof Tschol, wetenschappelijk directeur van het Digital Human Rights Center in Wenen, een autoriteit op het gebied van persoonlijke gegevensbescherming.

Kleur en materiaal
Hoewel cilinders veel minder gevoelig zijn voor esthetische trends dan het deurbeslag waarvan ze vaak onderdeel uitmaken, zijn er ook op het gebied van kleur en materiaalgebruik wel ontwikkelingen. “Wij hebben al jaren zwart gepatineerde cilinders in ons assortiment, maar vooral de laatste tijd zijn ze populair vanwege de trend naar zwarte deuren en kozijnen”, zegt Klomp. Bovendien biedt EVVA gecertificeerde cilinders vanaf de maatvoering 27/27 in plaats van de standaard 31/31 waarmee een nagenoeg vlakliggende cilinder in het deurblad geboden wordt. Ook de andere fabrikanten bieden andere kleuren en materialen, hoewel de nadruk niet op de esthetiek ligt. “Het moet in ieder geval aansluiten bij het geheel van het deurbeslag waarin een cilinder verwerkt wordt. Het mag geen afbreuk doen aan de uitstraling van dat geheel”, zegt Boel.

 

Beschadigingen
Voor de puur mechanische cilinders geldt vooral dat het materiaal sterk genoeg moet zijn om beschadigingen te voorkomen. “Zeker met de scherpe gezaagde sleutels is dat soms een probleem. Bij het insteken van de sleutel raak je bijna altijd de voorzijde van de cilinder. Een aangebrachte kleur of toplaag moet hard genoeg zijn om daar tegen te kunnen”, aldus Arkesteijn. Voor buitendeurbeslag geldt eveneens dat het uiterlijk van de cilinder veel minder van belang is. “Zwarte deuren zijn een trend, maar dat geldt vooral voor binnendeuren, waar in de woningbouw doorgaans geen cilinder in zit. Bij buitendeuren is die vraag er amper. Daarnaast geldt voor beslag met kerntrekbeveiliging dat de cilinder amper zichtbaar is, dus dan heeft een extra kleur ook niet veel zin.”

Cilindertrekbeveiliging ook voor berging en schuur
Sinds 1 juli is de eis voor cilindertrekbeveiliging (15 kN) ook van toepassing op bergings- en schuurdeuren. De werkgroep Kwaliteitsbeheer van het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft hiertoe eerder dit jaar besloten. Deze nieuwe eis is opgenomen in de handleiding Nieuwbouw van het PKVW. De eis geldt zowel voor vrijstaande bergingen en schuren als voor bergingencomplexen, garagedeuren en collectieve fietsenstallingen. De werkgroep motiveerde de aanscherping als volgt:
• Het aantal inbraken in bergingen en schuren is het afgelopen jaar toegenomen. Woningen zijn steeds beter beveiligd zodat daders de toevlucht nemen tot bergingen en schuren, die minder goed beveiligd zijn.
• De waarde van de goederen en fietsen in de bergingen neemt toe. Het gebruik van elektrische fietsen en scooters groeit en daarmee wordt het steeds interessanter om in bergingen en fietsenstallingen in te breken.
• Tot slot wordt een beginnende ontwikkeling gesignaleerd dat inbrekers de cilinder uit de bergingsdeur trekken om vervolgens met de cilinder een sleutel bij te laten maken zodat de woning later zonder schade betreden kan worden.

Richtlijnen voor bijmaken cilinders en sleutels
Om te voorkomen dat cilinders en (kopie)sleutels te gemakkelijk bijgemaakt en verstrekt worden, heeft branchevereniging VHS recent veiligheidsrichtlijnen voor de verkoop en vervaardiging van cilinders en sleutels opgesteld. In de richtlijn staat onder welke voorwaarden aangesloten leden hun klanten toestemming geven om cilinders en sleutels bij te laten maken. Reden voor de richtlijnen was dat fabrikanten en leveranciers signaleren dat het wel heel eenvoudig is om sleutels van cilinders bij te laten maken. Soms volstaat het zelfs om een sleutelnummer per e-mail of telefonisch door te geven om een kopiesleutel toegestuurd te krijgen. Aan de hand van de opgestelde richtlijnen weten sleutelbedrijven voortaan aan welke eisen de uitgifte van kopiecilinders en sleutels moet voldoen.
Met sleutelcertificaat
Voor cilinders en sleutels met sleutelcertificaat geldt:
• Het bijmaken van cilinders en sleutels gebeurt alleen onder overhandiging van het sleutelcertificaat.
• Sleutelblanks worden afgenomen van de betreffende leveranciers.
• Indien het bedrijf gerechtigd is zelf cilinders en sleutels bij te maken, wordt een kopie van het certificaat samen met een kopiebon van de geleverde producten veilig bewaard.
• Indien het bedrijf niet gerechtigd is zelf cilinders en sleutels bij te maken, wordt een kopie van het certificaat gemaakt en deze wordt met de bestelling naar de leverancier meegestuurd.
Zonder sleutelcertificaat
Voor cilinders en sleutels zonder sleutelcertificaat geldt:
• Het bijmaken van cilinders en sleutels gebeurt alleen onder overhandiging van de originele sleutel.
• Het bijmaken van sleutels met een beschermd profiel of waar een patent op rust is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de leverancier en met gebruikmaking van de originele sleutelblanks.
• Indien de originele sleutel niet beschikbaar is, moet aangetoond kunnen worden dat men gerechtigd is een kopiesleutel van de betreffende cilinder te laten maken (bijvoorbeeld door het meenemen van de cilinder).
• Sleutelblanks of sleutels met afwijkende sleutelprofielen worden niet aan derden verstrekt.
• Het vervaardigen en verkopen van zogenaamde slagsleutels is niet toegestaan. Slagsleutels vallen onder de categorie inbrekersgereedschap, het meedragen van dergelijk gereedschap is strafbaar.
Daarnaast is opgenomen dat de leverancier instaat voor zowel voor de deugdelijkheid van het geleverde systeem als voor de kwaliteit van de daarvoor gebruikte materialen.

Dit artikel staat in de Raam en Deur september editie 4-2020.
Tekst Geert Hilferink Foto’s ASSA ABLOY; AXA Home Security; DOM; EVVA

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.