Waarom hout?

Waarom hout?

Hout wordt al vele eeuwen toegepast als grondstof voor gevelelementen en heeft zich door de eeuwen heen bewezen duurzaam en betrouwbaar te zijn.

Hout wordt al vele eeuwen toegepast als grondstof voor gevelelementen en heeft zich door de eeuwen heen bewezen duurzaam en betrouwbaar te zijn. In een overzicht willen we laten zien dat houten kozijnen, deuren, trappen etc. in alle stadia van de gebruikscyclus de beste keus is. Of het nu om duurzaamheid, milieubelasting of uitstraling gaat, hout heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van alle andere materialen die kunnen worden gebruikt.
 

Hout heeft veel voordelen! Hieronder worden een aantal voordelen kort uitgelegd, wilt u meer informatie, klik dan hier www.kozijnenvanhout.nl.

Hout is duurzaam
Hout is hernieuwbaar: bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.

Hout is CO2 vast
Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen, gemiddeld 0,9 ton CO2 per m3. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig en een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Dit betekent een reductie van de CO2-emissie van 2 ton bij gebruik van 1 m3. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.

Hout is veilig
Hout in kozijnen, deuren en trappen heeft aantoonbaar een hoge brandveiligheid. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.

Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium. Ook de muuraansluitingen van houten kozijnen zijn goed gedetailleerd en voorkomen daardoor onnodige warmteverliezen. Ook aan de EPC-normen wordt door houten kozijnen eenvoudig voldaan. Het toepassen van houten kozijnen in een woning of pand bespaart gedurende de totale levensduur van het pand veel energie.

Hout is sterk
Hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Houten kozijnen en deuren hebben een hoog inbraakwerend vermogen. Mocht toch worden ingebroken, dan is de inbraakschade meestal eenvoudig te repareren en hoeft niet het hele kozijn of deur te worden vervangen.

Hout is veelzijdig
Hout is zeer veelzijdig als het op ontwerpvrijheid aankomt. Vrijwel alle details, zoals historische details bij restauratie als moderne designprofileringen, kunnen worden gemaakt, kortom in hout is nagenoeg alles mogelijk. Ook later in de gebruiksfase kunnen houten kozijnen worden aangepast aan de actuele behoefte, denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van een dikker glaspakket ten behoeve van isolatie. Houten producten kunnen zonder meerprijs in iedere gewenste kleur worden geleverd.

Hout is te onderhouden
Houten producten kunnen worden onderhouden en kunnen op ieder gewenst moment qua kleur worden aangepast aan een trend. Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt, waardoor na een onderhoudsbeurt de kozijnen en deuren weer als nieuw zijn, maar wel met een eigentijdse kleur en uitstraling!

Hout is recyclebaar en biologisch afbreekbaar
Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Als hout niet wordt gerecycled, kan het goed worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Hout is ook volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.

Hout is mooi en warm
Hout is een natuurproduct en geeft een warme uitstraling. Een houten element is een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van een woning of pand. Door de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van houten gevelelementen kan iedere gewenste uitstraling worden verkregen, waardoor uw woning of pand enorm waardevast is en blijft.

Hout is milieuvriendelijk
Voor de productie van de grondstof hout is geen grote hoeveelheid energie nodig. Door hout te gebruiken voor kozijnen, deuren, daken en trappen wordt het milieu geholpen in plaats van vervuild!

Download de brochure met uitgebreidere informatie.

Bron: NBVT

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.